Nieuwsronde

Leven we echt in 2011? Je zou het niet denken als je hoort dat vrouwen wegens hekserij vermoord worden. En in India kun je meisjes wel  een goede opleiding en zelfvertrouwen geven, maar wat doe je als de samenleving aan dit soort vrouwen geen enkele ruimte biedt? De Globe and Mail schreef een lange reportage over dat dilemma. Oh, en België ziet liever geen dikke vrouwen in het parlement. Dat en meer in deze nieuwsronde.

Protesten in Italië. Vrouwen zijn de machocultuur zat.

  • Slecht nieuws uit Saoedi Arabië. Plaatselijke autoriteiten onthoofdden een vrouw op beschuldiging van hekserij. Volgens De Standaard overkwam dit in september ook al een andere vrouw, in de stad Medina.
  • Musharar meisjes behoren in India tot de kaste van de onaanraakbare. Ze zijn het laagste van het laagste. De Globe and Mail bezocht een school waar deze meisjes kennis maken met een andere houding. Ze krijgen een opleiding, merken dat ze iets kunnen, dat ze iets waard zijn. Maar wat dan? India is pas echt veranderd als er ook iets veranderd voor deze meisjes, tekent de krant op.
  • Vrouw en in de politiek actief zijn? Dan kun je maar beter voldoen aan het schoonheidsideaal, merkte de Belgische parlementariër Maggie de Block. Omdat ze te dik is hekelen mensen haar al wekenlang. De commentaren zijn buitengewoon vijandig.
  • De Amerikaanse president Obama negeerde wetenschappelijke feiten en verwierp een voorstel om de morning after pil zonder restricties beschikbaar te stellen aan meiden jonger dan zeventien jaar. Ook al blijkt uit cijfers en feiten dat dit veilig is, Obama wilde er niet aan want hij zou niet willen dat zijn eigen dochters in de apotheek aan deze pillen kunnen komen. Commentatoren zijn woest dat Obama op basis van dit soort subjectieve onzin miljoenen vrouwen in de kou laat staan. Het is een en al ‘ vader weet het ’t beste’. Een minachtende en paternalistische houding. Bah!
  • Overal in de wereld gingen vrouwen de straat op. Italiaanse vrouwen lieten massaal hun afkeer blijken voor het macho macho klimaat in hun land, Engelse vrouwen protesteerden met een ‘Muff March’ tegen de pornoficatie van vrouwen in de bimbocultuur, mannen en vrouwen in Jeruzalem protesteerden tegen orthodoxe Joodse gemeenschappen die vrouwen uit de openbaarheid willen weren, en Libische vrouwen eisen hun plek op na de revolutie.
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: