Dilma Rousseff neemt vrouwenemancipatie serieus

Dilma Rousseff, de president van Brazilië, beloofde bij haar verkiezing vorig jaar zich in te zetten voor vrouwenemancipatie. Nu, ruim een jaar later, blijkt ze die belofte serieus te nemen, signaleert The Guardian. De presidente pakt corruptie binnen de regering aan, nam eenderde vrouwen op in haar kabinet, en presenteert zich als inspirerend voorbeeld voor vrouwen. Dat heeft effect. In haar deelstaat van herkomst Minas Gerais stelde een record aantal vrouwen zich kandidaat voor de verkiezingen van 2012.

Waarnemers in Minas Gerais zien een direct verband tussen de vele vrouwelijke kandidaten en de regering van Rousseff:

“We believe that there is now a greater stimulus for women to take part in the elections with the expectation of winning,” Lenita Norman, the PSDB’s regional head told Estado de Minas. “We have a female president in a world where this is a rarity and that shows that Brazil is leading the way.”

Kortom, het optimisme regeert. Dat is niet voor niets. Rousseff heeft in een jaar tijd de reputatie opgebouwd dat je niet met haar moet klooien, en dat werpt z’n vruchten af. De presidente biedt niet alleen een positief voorbeeld aan vrouwen. Rousseff scoort 71% positief bij Brazilianen. Slechts één persoon scoorde ooit hoger, en dat was haar voorganger Lula da Silva. De Braziliaanse media kroonden haar deze maand ook tot Vrouw van het Jaar. En afgelopen september was ze één van de eerste vrouwen die ooit de algemene vergadering van de Verenigde Naties mocht openen.

Een jaar is echter tekort om een einde te maken aan patronen en ongelijkheden die al decennia lang in de basis van de maatschappij verankerd liggen. Rousseff zorgde voor zichtbare vooruitgang, maar Braziliaanse vrouwen bevinden zich nog overal in een achterstandspositie, meldt de New York Times:

“Brazil has made advances on women on closing health and education gaps,” said Saadia Zahidi, senior director of the World Economic Forum and co-author of the Global Gender Gap study. But the survey revealed continuing gaps in the labor force, in wages, at the uppermost levels of business and in the rate of women’s unemployment, which is twice that of men.

Het scheelt echter dat de regering die situatie niet langer stilzwijgend accepteert. Onder Rousseff krijgen vrouwen kansen, en dat is goed nieuws voor Brazilië en de wereld.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: