Techniek helpt vrouwen bij seksueel geweld

Vrouwen in Port au Prince, de hoofdstad van Haïti, kunnen vanaf nu met één telefoontje hulp krijgen als ze seksueel gemolesteerd zijn. Organisatie Digital Democracy trainde 150 vrouwen en richtte een callcenter in om het telefoonverkeer te regelen en hulp te coördineren. Ook elders op de wereld blijken applicaties en mobiele telefoons nuttige wapens voor vrouwen in de strijd tegen geweld.

Haïti: onveilig voor vrouwen…

In Nederland is het eenvoudig. Je belt 112 en vanaf dat moment zorgen hulpdiensten ervoor dat je geholpen wordt. In Haïti ontbrak zo’n algemeen alarmnummer. Tegelijkertijd zorgde een combinatie van intense armoede, de ernstige gevolgen van een aardbeving, en een ineenstorting van de overheid ervoor dat mannen vrouwen straffeloos kunnen verkrachten en in elkaar slaan. Sinds de ramp stromen de alarmerende berichten binnen. Vandaar dat Digital Democracy allereerst iets probeerde te regelen om vrouwen bij te staan.

Behalve via één telefoonnummer hulp regelen, leggen de vrijwillige medewerkers ook alle verkrachtingen vast waar zij zelf mee in aanraking komen. Op dit moment doet niemand dat, zodat niemand weet hoe de situatie is. Sinds het callcenter gegevens vast legt, hebben ze 400 gevallen van verkrachting kunnen documenteren.

Ook in andere landen helpt de techniek vrouwen om hulp te krijgen en zicht te krijgen op de situatie. Zo geldt New Delhi als de verkrachtingshoofdstad van India. Een speciale applicatie voor de mobiele telefoon stelt vrouwen vanaf deze maand echter in staat om als ze in nood verkeren een alarm te zenden naar vijf personen. De applicatie stuurt ook een locatie naar een website van zelforganisatie Whypoll met een kaart van de stad. Op die manier komen alle incidenten in beeld en ziet iedereen op welke locaties vrouwen regelmatig het slachtoffer worden van aanranding en verkrachting.

Mocht dit de indruk geven dat vrouwen zelf verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van verkrachting, laat dan één ding voor iedereen duidelijk zijn. Verkrachtingen voorkom je alleen door niet te verkrachten. Wat De Zesde Clan daarmee bedoeld? Neem vooral een kijkje op deze site met tips en adviezen om verkrachting te voorkomen. Dan wordt de wereld een stuk veiliger voor vrouwen. Daar kan geen techniek tegenop.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: