Recht op abortus bereikt Nederlandse eilanden

Inwoonsters van de Nederlandse gemeenten Saba, Bonaire en Sint Eustatius kunnen vanaf deze week baas in eigen buik worden. Per 10 oktober is de Nederlandse abortuswetgeving namelijk van kracht geworden op deze drie Caraïbische eilanden. In een brief aan de eerste kamer schrijft minister van volksgezondheid Edith Schippers dat de overheid deze wetgeving op een voorzichtige en nette manier wil invoeren:

Mijn beleid is erop gericht om die context zodanig te beïnvloeden dat een verantwoorde en professionele abortuspraktijk in Caribisch Nederland kan ontstaan waarbij vrouwen over voldoende alternatieven beschikken die het hen mogelijk maakt daadwerkelijk een vrije keuze te maken waar het hun eigen seksuele gezondheid aangaat.

Kerkje in Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire.

De Nederlandse wet op de afbreking van zwangerschappen is namelijk gloednieuw voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Abortus was er tot nu toe onmogelijk, maar voorbehoedsmiddelen waren ook niet makkelijk te krijgen. Het gevolg is volgens minister Schippers een zorgwekkende situatie:

Uit het onderzoek maak ik op dat de omgang met seksuele gezondheid in Caribisch Nederland zorgwekkend is. Abortus blijkt voor veel vrouwen een vorm van anticonceptie en niet – zoals in de Nederlandse context – het sluitstuk van een reeks aan (vooral preventieve) maatregelen om geboortebeperking te realiseren. Ik vind dit een zeer ongewenste situatie. De inzet van mijn beleid is er dan ook op gericht om hierin verandering aan te brengen. Cruciaal hierin is het doen ontstaan van een andere attitude ten opzichte van seksuele gezondheid.

De minister schrijft dat zij zich sterk wil maken voor betere seksuele voorlichting en een goede beschikbaarheid van anticonceptiemiddelen. Voorbehoedsmiddelen blijken nu namelijk zo duur dat vrouwen het niet kunnen betalen. Schippers wil deze financiële drempel wegnemen door anticonceptie op te nemen in een zogenaamd ‘aansprakenpakket’ voor vrouwen uit Caribisch Nederland.

Ook wil Schippers bereiken dat er een abortuskliniek komt voor de vrouwen van de drie eilanden. Dat kan niet zomaar. Een kliniek moet aan strenge eisen voldoen voordat de regering een vergunning afgeeft. Zolang er geen gecertificeerde aanbieder is, kunnen vrouwen naar Nederland reizen voor een abortus. Voorwaarde is wel dat een arts daarvoor een medische indicatie heeft gegeven.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: