Gezondheid met een flinke dosis gender

Weblog Sociological Images heeft het weer voor elkaar. In een prachtig bericht toont de site haarfijn aan hoe het rond 1922 in de V.S. zat met mensen en gezondheid. Vrouwen moeten fit zijn om jong en mooi te blijven (en gezonde kinderen te baren voor hun man.) Voor mannen is het belangrijkste dat ze met fitness spieren kweken en hard kunnen werken. Anno 2011 is er weinig veranderd. Mannen moeten nog steeds energiek zijn en spieren kweken. Voor vrouwen is de nadruk op kinderen baren wat afgezwakt. Het gebod is nu vooral: gij zult gewicht verliezen.

Mochten vrouwen denken dat ze ooit onder het fitness regime uit konden komen, dan hadden de Amerikaanse reclamemakers in de jaren twintig een duidelijke boodschap voor haar:  ‘Every woman has a figure problem’.  Daarom moeten vrouwen producten aanschaffen die haar figuur corrigeren. Zoals een gordel, of etenswaren met wormen erin – die eten dan van binnenuit mee, zodat ja als vrouw wat makkelijker kon afvallen. Iew!

Maar wacht, afvallen? Gewicht verliezen? Neeeeee!!! Rond 1960 vond men het juist een probleem als je te mager was. Allerlei adverteerders schreven horrorverhalen over mannen die te magere vrouwen met geen tang aan wilden raken. Met allerlei voedsel of kledingstukken met opvulling moesten vrouwen proberen juist een voller figuur te bereiken. Over tegenstrijdige berichten gesproken….

Slechts één boodschap blijft hetzelfde: een vrouwenlichaam is nooit ok en moet altijd met allerlei producten verbeterd worden. Alleen met product X kun je enigszins acceptabel voor de dag komen. En dan nog zul je het waarschijnlijk altijd afleggen tegen de schoonheidsnormen die de huidige westerse samenleving voorschrijft aan vrouwen. Want met zulke smerige oksels en dat enge gebiedje daar beneden tussen je benen ga je het echt niet redden in het leven…

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: