Wereldbank roept op om te investeren in vrouwen

Gelijkheid tussen man en vrouw is een groot goed op zichzelf, maar ook nog eens economisch gezien een slimme zet. Dat stelt de Wereldbank in een rapport. Hoe gelijkwaardiger de investeringen in mannen en vrouwen, hoe meer kansen vrouwen krijgen, hoe productiever een land is en hoe vaker landen ontwikkelingsdoelen kunnen halen. Daarom roept de Wereldbank op te investeren in vrouwen.

Onder andere de Engelse krant The Guardian besteedde aandacht aan het rapport en citeerde een uitspraak van een vertegenwoordiger van de Wereldbank. Die sprak duidelijke taal:

Commenting on the report, Justin Yifu Lin, World Bank chief economist and senior vice-president for development economics, said: “The main message [of the report] is that gender equality matters for development outcomes and development policy-making.” He added: “Blocking women and girls from getting the skills and earnings to succeed in a globalised world is not only wrong but also economically harmful. Sharing the fruits of growth and globalisation equally between men and women is essential to meeting key development goals.”

In het rapport zet de Wereldbank allerlei feiten op een rij die aantonen welke vooruitgang mogelijk is als vrouwen gelijke kansen krijgen. Zo kan Burkina Faso de opbrengst uit de landbouw met zes procent laten toenemen, gewoon door bestaande middelen eerlijker te verdelen tussen boeren en boerinnen. Ook houden veel landen vrouwen nu nog weg uit bepaalde beroepen. Afhankelijk van het land en om welke beroepen het gaat, kunnen landen hun productiviteit verbeteren met minimaal 3 en maximaal 25 procent als ze vr0uwen toelaten. En dat zijn nog maar twee voorbeelden.

Om de boodschap kracht bij te zetten, lanceerde de Wereldbank de campagne Think Equal. Met filmpjes, portretten van individuele vrouwen, en wereldwijde overzichten kan iedereen zich hier verdiepen in gelijkwaardigheid en gelijke kansen geven, en de mogelijkheden die ontstaan als vrouwen zich als mens kunnen ontplooien. Vrouwen serieus nemen is namelijk logisch. Op twee benen lopen voelt echt veel prettiger aan en je komt ook nog eens sneller vooruit!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: