Grapje voor grapje de wereld veranderen

De wereld veranderen begint met een grap, zegt Stanford professor Shelley Fisher Fishkin. Subversieve humor plaatst vraagtekens bij dat wat vanzelfsprekend is. Het kan zelfs leiden tot meer begrip van een probleem of  het afschudden van angst. Fishkin identificeert drie succesvolle methodes: zichtbaar maken, omkeren en het persoonlijk maken.

Sally Swain is een Australische kunstenares die de eerste methode toepaste in haar serie Belangrijke Huisvrouwen van de Kunst. Met titels als Mevrouw Renoir Maakt de Oven Schoon, en Mevrouw Degas Stofzuigt de vloer, wijst ze op het onzichtbare, vaak onbetaalde werk van vrouwen. De vrouwen zorgden als vanzelfsprekend voor de grote kunstenaar, zodat die gevoed en gesteund zijn hoogst belangrijke werk kon doen.

De tweede methode, omkering, kan tot hilarische resultaten leiden omdat het denkfouten en onzin belachelijk maakt. Columniste Elma Drayer gaf daar een uitstekend voorbeeld van in een opiniestuk over het vrouwenstandpunt van de SGP. Stel dat er een partij met een negerstandpunt was, wat zou er dan gebeuren?

De universiteit van Stanford geeft ook nog een gouwe ouwe uit de strijd voor het vrouwenkiesrecht: de argumenten om vrouwen het stemrecht te onthouden toepassen op mannen geeft een geweldig effect. Het zou de natuurlijke bestemming van de man schaden als zij het kiesrecht zouden krijgen, mannen zijn te emotioneel, en ze willen dat kiesrecht zelf helemaal niet, want ze gaan liever op de vuist. Geniaal.

De derde tactiek gaat uit van het je inleven in het standpunt van de tegenstander. Je maakt het persoonlijk, leeft je in, en trekt het dan volkomen tot in het absurde door. Of maakt er iets heel anders van, liefst het tegenovergestelde van wat ‘men’ zou verwachten. Neem de website Big Bad Chinese Mama. Het lijkt alsof je er als man een lief onderdanig Aziatisch vrouwtje kunt bestellen, maar niets is minder waar. Bereid je voor op de postorderbruid from hell en foto’s die laten zien wat de vrouwen verstaan onder ‘een man verwennen’. Succes verzekerd!

Voor meer humor en leuke voorbeelden: It’s a jungle out there, een humoristisch boek om als feministe te overleven in een vijandige omgeving, deze website vol grappen en rake observaties, en het boek In Stitches (krom liggen van het lachen), over feministische humor en satire.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: