Samen arbeid en zorg eerlijk delen

Stapels boeken zijn er, over de verdeling van betaald en onbetaald werk, arbeid en zorg, inclusief oproepen aan stellen om tot een eerlijkere verdeling van taken te komen. Maar hoe doe je dat? Hoe pak je het aan? De Zesde Clan kent geen Nederlands voorbeeld, maar vond wel een Amerikaanse site met de naam Equally Shared Parenting (ESP). De makers van de website geven mannen en vrouwen hier instrumenten in handen om hun leven anders in te richten. Handig!

Alles begint met inzicht, dus de site linkt door naar een aantal programmaatjes om in kaart te brengen wie wat doet in huis en op kantoor. (Zie de Housework Equality Scale als voorbeeld.) Partners kunnen noteren wie wat doet, hoeveel tijd ze besteden aan betaald werk, kinderverzorging en huishouden. Ook kunnen ze in kaart brengen hoeveel vrije tijd ze over houden en hoe de kwaliteit daarvan is. Ben je echt vrij, of kun je om de haverklap gestoord worden door de volgende huishoudelijke crisis?

Aan de hand van de uitkomsten kun je met elkaar in gesprek gaan. Ben je tevreden? Of juist niet, en waar zit ‘m dat in? Wat kan er anders? Op basis van de feiten zoals je die zelf in kaart hebt gebracht kun je afspraken maken om een fijner leven te krijgen. Want dat is het doel van de site: een leven waarin je niet wordt gedwongen te kiezen voor een loopbaan óf tijd aan je kinderen besteden, maar het kan combineren met een partner die snapt wat je aan het doen bent. Scheelt veel stress en frustratie.

Ter inspiratie – het blijft een Amerikaanse site hè – biedt ESP levensverhalen van mensen die op deze manier aan de slag gingen. Mocht je denken dat alles alleen geldt voor keurige hetero gezinnen, dan helpt de site je meteen van dat vooroordeel af. Ook lesbische stellen worstelen met dezelfde dilemma’s. In andere verhalen komen de mogelijkheden met parttime werken aan bod. In Amerika zijn ze daar nog niet zover mee. In Nederland is parttime werken veel gewoner, dus het zou hier makkelijker moeten zijn om minder uren betaald werk te verrichten en daardoor meer ruimte te scheppen voor andere belangrijke zaken.

Enfin, mocht iemand een Nederlandstalige website weten met dit soort handige lijstjes en programma’s, laat het ons weten en we zetten de link meteen in dit artikel. Tot die tijd: veel plezier met equally shared parenting!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: