Directe verkiezingen pakken gunstig uit voor vrouwen en allochtonen

Goed nieuws uit Den Haag: de Tweede Kamer vormt steeds meer een redelijke afspiegeling van Nederland. Hier zitten de meeste vrouwen, bijna veertig procent, en ook meer dan tien procent allochtonen. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het Huis voor Democratie en Rechtsstaat. Uit de tellingen van Eerste en Tweede Kamer en provincies blijkt verder dat directe verkiezingen gunstig zijn voor de diversiteit. Zulke verkiezingen leveren meer vrouwen en allochtonen op.

Vrouwen en politiek, een enorme stap voorwaarts...

In het bij het rapport behorende persbericht meldt de organisatie dat ook de Eerste Kamer meer vrouwen telt. Sinds 23 mei zitten hier naast 48 mannen ook 27 vrouwen. Topleveranciers van vrouwelijke eerste kamerleden zijn GroenLinks en PvdA. Het aantal allochtonen in de Eerste Kamer daalde daarentegen licht ten opzichte van de vorige verkiezingen. Het blijft hier een nogal blanke bedoening.

Het huis voor Democratie en Rechtsstaat keek ook naar de ontwikkelingen in de provincie. Het aantal vrouwelijke statenleden daalde licht met 2%. Het percentage vrouwen in het provinciebestuur staat nu op 34%. Allochtonen maken gemiddeld 4% uit van de provinciale staten.

Dat is een gemiddelde, want er zijn dieptepunten en uitschieters. Tot de uitschieters behoort de provincie Noord Holland. Die heeft vijftig procent vrouwelijke gedeputeerden en biedt hiermee een evenredige representatie van mannen en vrouwen. Noord-Holland en Noord Brabant hebben ook de meeste vrouwen algemeen. In beide gevallen 42%. De provincie Utrecht doet het goed met het aandeel allochtonen. Utrecht heeft 11,8% allochtonen in de bevolking, en telt 9% allochtonen in het provinciebestuur. Dat komt dicht bij een evenredige vertegenwoordiging.

Waar komen de allochtonen en vrouwen vandaan? Gerekend over alle provincies en gekeken naar de zeven grootste partijen komt de diversiteit vooral van de partijen PvdA, GroenLinks en D’66. Heb je een provincie met een sterke aanwezigheid van VVD of PVV, dan wordt het meteen een stuk minder met de diversiteit. Zo komen Zeeland en Limburg niet verder dan 18 en 21% vrouwelijke statenleden, en is in beide provincies geen enkele gedeputeerde vrouw.

Wat is de rode lijn bij dit alles? Het rapport concludeert:

We kunnen [ook] constateren dat de organen waarvan de leden worden gekozen door directe verkiezingen, namelijk de Tweede Kamer en de Provinciale Staten, meer divers zijn dan de Eerste Kamer of de Gedeputeerde Staten. De gemeenteraden vormen hierop een uitzondering, want daar is het percentage vrouwen lager dan in de Gedeputeerde Staten of de Eerste Kamer. Als het gaat om allochtonen zien we wel dat bij directe verkiezingen (gemeenteraden, Provinciale Staten en Tweede Kamer) het aandeel allochtonen hoger is. Ten slotte kunnen we constateren dat er meer diversiteit is als het gaat om het aandeel vrouwen bij landelijke instituties (Eerste en Tweede Kamer) in vergelijking met het percentage vrouwen op provinciaal of lokaal niveau

Het Huis hoopt dat er meer onderzoek wordt gedaan naar diversiteit in de politiek. Want hoe komt het dat vrouwen beter varen in de landelijke politiek, terwijl ze lokaal of provinciaal nog op achterstand blijven? Wat is het effect van directe verkiezingen op diversiteit? Interessante vragen…. Wie weet wat nadere studies ons nog brengen.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: