Kwakdenken over hormonen en relaties

Renzo Verwer heeft een boek geschreven, ‘De Liefdesmarkt’. En zie, opeens krijgt hij van dagblad Trouw alle ruimte te beweren dat het geen zin heeft een vrouwenquotum van 30% in te stellen voor de besturen van grote ondernemingen. De vrouwtjes willen en kunnen dat namelijk helemaal niet, en dat komt door de biologische verschillen tussen man en vrouw. Vrouwen worden namelijk niet gediscrimineerd, schrijft hij. Ze missen gewoon het hormoon testosteron.

Renzo Verwer laat zijn frustraties de vrije loop.

Wie is Verwer? Een wetenschapper toevallig? Specialist in hormonen? Nou nee, hij werkte als journalist, maar stopte daar naar eigen zeggen mee, en is nu bibliothecaris. In zijn vrije tijd houdt hij een weblog bij en schreef hij een boek over de relatiemarkt. Hierin probeert hij mannen een hart onder de riem te steken. Dat is nodig, blijkbaar, want volgens Verwer stellen vrouwen tegenstrijdige eisen, klagen ze en rekenen ze mannen genadeloos af op vermeende foutjes – iets wat hij herhaalt in zijn ‘opiniestuk’ voor Trouw.

Mannen daarentegen hebben wel succes. Dat komt door testosteron, kraait Verwer, en door de mechanismen in de liefdesmarkt:

Een mensenmannetje kan naarmate zijn status hoger is van meer en/of betere mensenvrouwtjes seks krijgen; deze zijn dan toeschietelijker. Het is dus logisch dat machtige mannen (die nu in het verdomhoekje staan omdat een aantal van hen vrouwen verkrachten) meer proberen – ze hebben meer succes.

Logisch dat een man met status zich aan vrouwen vergrijpt? In het verdomhoekje staan na verkrachting? Wat Verwer hier doet is de ergste smoes voor verkrachting aanvoeren – de man is nou eenmaal zo, hij kan er niets aan doen. We moeten verder vooral begrip hebben voor mannen, want ze hebben het erg zwaar. Waarna hij van leer trekt tegen vrouwen: zij mist iets, zij klaagt, zij doet moeilijk.

In tegenstelling tot Verwer doet De Zesde Clan wel aan bronvermelding en onderbouwing. We verwijzen je graag door naar de uitstekende, wetenschappelijke boeken vanonder andere Deborah Cameron, Cordelia Fine, Anna Fels en Rebecca Yordan-Young. Wat deze onderzoekers doen is kritisch kijken naar de manier waarop generalisaties zoals Verwer ze spuwt, tot stand komen. Op basis van welk onderzoek? Hoe is dat onderzoek uitgevoerd? Klopten de methoden wel?

Als je op die manier analyseert wat er gebeurt schrik je je rot. Deze onderzoekers tonen namelijk aan dat veel studies naar sekseverschillen ernstige fouten vertonen, dat biologische verschillen heftig overschat worden in de westerse maatschappij, dat sociale factoren veel meer invloed hebben dan genen of hormonen.

Wetenschap is namelijk niet neutraal, maar wordt beïnvloed door de cultuur en de dominante ideologie in een samenleving. Dat kun je nu aantonen na gedegen analyses van wat er gebeurt, zoals de wetenschappers deden die we hiervoor noemden. Een andere methode is jaren en jaren wachten, waarna je je opeens gaat schamen om de vrouwenhatende onzin uit het verleden.

Zoals de in de negentiene eeuw volstrekt geaccepteerde theorie, met veel machtsvertoon geponeerd door respectabele wetenschappers, dat vrouwen niet moesten studeren omdat anders hun baarmoeder zou verschrompelen. Tegenwoordig herkennen we dat voor wat het is. Kwakdenken, van dezelfde categorie als ‘van rukken krijg je het aan je ruggemerg’. (Zie voor meer tenenkrommende ‘wetenschappelijke’  theoriën over vrouwen de compilatie In Her Place).

Verwer kan beter de bibliotheek induiken en een paar serieuze boeken lezen. Bijvoorbeeld die van Fine of Fels. Hun boeken zijn inmiddels in het Nederlands vertaald, dus de taal zou geen probleem moeten zijn. Dan herkent hij zijn opiniestuk hopelijk voor wat het is: seksistische onzin.

Was getekend,

De Zesde Clan

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

 • Renzo  On juni 23, 2011 at 2:53 am

  Nee, ik zeg nergens dat het logisch is dat mannen met status zich aan vrouwen vergrijpen/verkrachten. Dat heeft u niet goed gelezen. Wel dat het logisch is dat die mannen meer proberen – wat m.i. iets anders is. En meer succes hebben. Verder: tegenover al uw wetenschappelijk onderzoek kan ander wetenschappelijk onderzoek gezet worden. Cordelia Fine heeft ook niet in alles gelijk hoor, al meent u geloof ik van wel. Testosteron heeft wel degelijk invloed op ons gedrag. Waarom nemen vrouwen het spul dan niet massaal om lekker competitief en streberig te worden? Die vraag zou ik wel eens beantwoord willen zien…ongetwijfeld zijn er al zakenvrouwen die het nemen.

  Misschien zou u ook mijn boek de Liefdesmarkt eens moeten lezen ipv recensies erover….
  u weet ook wel dat recensies geen volledig beeld geven. O nee, toch niet, u baseert zich nl op een recensie.

  Een aardige oplossing in het emancipatieproces zou ook zijn als vrouwen zouden vallen op bijv werkloze mannen (nu 2 x zovaak partnerloos als mannen met werk) ipv op mannen met status. Dan zouden mannen echt minder naar status streven vermoed ik. . Maar blijft u vooral geloven in uw eigen theorieen…

  seksistische onzin: ach. We zijn allen seksisten. Ook u zult in een donker steegje opgelucht ademhalen als de voetstappen achter u van een vrouw blijken te zijn ipv een man.
  uiteraard ben ik een seksist. Net als iedereen.

  Tot slot: een mens is meer dan zij googleresultaten. Bep. info over mij die u vond is alweer achterhaald..

  Ik ben blij dat u in blinde woede heeft gereageerd. Hartelijks, Renzo Verwer

 • idamels  On juni 23, 2011 at 6:22 am

  Geachte heer Verwer,
  Als u het boek van Cordelia Fine echt zou hebben gelezen, zou u weten dat zij niet ontkent dat hormonen enig effect hebben. Echter, dat effect valt in het niet bij culturele verwachtingen. Zo zijn er leuke onderzoeken gedaan waarbij vrouwen dachten dat ze tostesteron ingespoten kregen – alleen was dat niet zo. Prompt vertoonden ze echter alle gedragingen waarvan ‘men’ vindt dat ze bij tostesteron horen. Bot doen, agressie, etc. Cultuur bleek veel sterker dan hormonen.
  De Zesde Clan verschilt dus ernstig met u van mening. En als u de woorden ”machtige mannen (die nu in het verdomhoekje staan omdat een aantal van hen vrouwen verkrachten)” combineert met de opmerking dat u het logisch vindt dat mannen met status meer proberen, want zij hebben meer succes, dan scharen wij u wel degelijk in de categorie ‘goedpraters van verkrachting’. Als u dat niet wilt, zult u toch echt duidelijker stelling moeten nemen tegen verkrachting.
  En wat betreft uw opmerking over seksisme: kunt u gedachten lezen? Heeft u een directe telefoonlijn met het hogere? Zo nee, hou uw opmerking over ‘wij zijn allen seksisten’ dan aub voor uzelf.
  Dank voor uw bezoek aan onze site!

 • renzo  On juni 23, 2011 at 2:00 pm

  ach ja het placebo-effect, toch dus niet alleen cultuur.
  Ik keer mij tegen verkrachting. Bij deze. Ik vind het alleen logisch dat machtige mannen meer proberen bij vrouwen. de kans op succes is nl groter dan wanneer je minder machtig bent.

  Ik vind de hele site ‘de zesde clan’ nogal seksistisch. Daar hoef ik geen gedachten voor te lezen. Er wordt op de site onderscheid gemaakt tussen man en vrouw, waarbij mannen het doorgaans de kwade genius zijn. ergo: seksisme. Tenzij je vindt dat seksisme alleen tegen vrouwen kan plaatsvinden. Ach ja. Dank voor uw stuk en reactie in elk geval: mooie reclame

 • renzo  On september 21, 2011 at 11:20 am

  zit het nog eens te lezen. Jullie lezen: “Logisch dat een man met status zich aan vrouwen vergrijpt? In het verdomhoekje staan na verkrachting? Wat Verwer hier doet is de ergste smoes voor verkrachting aanvoeren – de man is nou eenmaal zo”. Ik schrijf iets totaal anders. Ik schrijf dat het logisch dat een man met status meer probeert bij vrouwen omdat hij meer succes heeft. En ik schrijf dat machtige mannen nu in het verdomhoekje staan, ook als een aantal van hen verkracht.

  Ik schrijf iets totaal anders dus. maar ik geloof dat het niet veel zin heeft het uit te leggen. Ik snap jullie manier van denken niet (al heb ik jullie wel erg beledigd geloof ik, haha) en jullie de mijne niet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: