Defensie stopt met diversiteitsbeleid

Vrouwelijke militairen hoeven niks meer te verwachten van hun werkgever en het kabinet Rutte. De regering ziet niks in diversiteitsbeleid, en Defensie gehoorzaamt. Zodoende breken de strijdkrachten onder andere een actieplan af om tot en met 2012 meer diversiteit te bereiken. Dat blijkt uit het jaarverslag van Defensie, dat via de site openbare bekendmakingen eind mei werd vrijgegeven voor het publiek.

De bezuinigingen op het Nederlandse leger leveren regelmatig artikelen op in de media. Tot nu toe lag het accent daarbij echter op het opheffen van tankeenheden, en het afstoten van schepen. Wat de bezuinigingen betekenen voor vrouwelijke militairen kreeg tot nu toe nauwelijks aandacht.

De Zesde Clan zet de situatie graag op een rijtje: geld voor emancipatie verdwijnt, het leger hoeft geen streefcijfers meer vast te stellen, en speciale stages of opleidingsprogramma’s voor vrouwelijke militairen verdwijnen.

Laten we deze feiten wat gedetailleerder invullen. Het net vrijgegeven jaarverslag 2010 houdt het kort, als het gaat om emancipatie en diversiteit. Daarom de hele passage hier copy-paste weergegeven:

In 2009 is door de IGK in een themaonderzoek aandacht besteed aan emancipatie, arbeid en zorg. De Hoofddirecteur Personeel is verzocht de behandeling van het rapport “Vrouwen bij defensie”over te nemen. Hij heeft gemeld dat de uitwerking van de aanbevelingen in genoemd rapport in gang is gezet, waar onder de integrale opname van diversiteit en gender in de defensiebrede personeelsmonitor. Een aantal doorlopende onderzoeken op personeelsgebied bieden inzicht of vrouwen verschillen in motivatie en in vertrekredenen. Op basis daarvan kan beleid worden aangepast.

Een deel van de in het Actieplan diversiteit defensie 2009-2012 opgenomen maatregelen is inmiddels geïntegreerd in het personeelsbeleid. In het huidige regeerakkoord is echter opgenomen dat diversiteitsbeleid geen prioriteit is van de regering. Voor defensie betekent dit dat het Actieplan diversiteit defensie 2009-2012 wordt beëindigd.

Duidelijk. Wat betekent het voortijdig opheffen van het actieplan concreet? In een kamerbrief gaf minister Hillen eerder dit jaar al aan dat Defensie in 2009 en 2010 in totaal 2,7 miljoen euro uitgaf een het bereiken van meer diversiteit. Daarnaast kreeg Defensie nog eens zes ton om vrouwen te behouden en te laten doorstromen in het leger. Dat geld verdwijnt, samen met het Actieplan. En omdat de regering het diversiteitsbeleid stop zet, verdwijnen ook andere maatregelen. Geen streefcijfers meer. Geen aparte stageprogramma’s. Geen aparte scholing.

Wat is de reden voor dit afbraakbeleid? Nou, benadrukt de minister in zijn brief, voortaan let het leger alleen op kwaliteit bij het aannemen van mensen.

Huh? Wil de minister zeggen dat diversiteit haaks staat op kwaliteit? Of leeft Hillen in een ideale droomwereld, waarin mensen andere mensen op hun merites beoordelen en totaal niet letten op sekse of huidskleur? De minister vergeet dan gemakshalve dat je seksisme kunt meten. Zo wijzen onderzoeken keer op keer uit dat vrouw-zijn leidt tot minder salaris en ernstige loopbaanschade zodra een vrouw het in haar hoofd haalt kinderen te krijgen. Zie verder ongeveer de helft van de andere artikelen op dit weblog, met de links naar talloze andere studies die de achterstelling van vrouwen (en vaak ook allochtonen) inzichtelijk maken.

De minister probeert zijn boodschap te verzachten door te benadrukken dat Defensie zich wel zal blijven houden aan regels van de Verenigde Naties over de rol van vrouwen in (post) conflictgebieden. Ook blijft het leger onder mannen én vrouwen werven voor nieuw personeel. Voor zover Defensie dat personeel kan en mag aannemen in deze tijden van bezuinigingen. Kortom, doekjes voor het bloeden. En de vrouwelijke militairen hebben het nakijken. Bedankt, Hillen!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: