Maand van het Spannende Boek blijft voor VN een mannenaangelegenheid

Met het uitkomen van de jaarlijkse VN detective en thrillergids blijkt dat het spannende boek nog steeds een mannenaangelegenheid is voor het tijdschrift. Er mag wel een bloedende vrouw in een korset op de voorpagina staan. Want dat verkoopt. Maar verder maakt het niet uit wat vrouwen wereldwijd schrijven, de propaganda concentreert zich op de mannelijke auteurs.

Want wat gebeurt er: ter gelegenheid van de maand van het spannende boek verloot Vrij Nederland een boekenpakket. Dat pakket bestaat uit werk van John le Carré (man), Simon Beckett (man), Simon Lelic (man), Ian Rankin (man) Scott Sigler (man) en Felix Thijssen (man).

VN haalt in de detective en thrillergids ook de beste boeken naar voren uit de oogst van 2011. De eigen jury bestond uit Sander Pleij (man), Jeroen Vullings (man) en Frits van Exter (man). Zij waardeerden de volgende auteurs: Arnaldur Idridason (man), Umberto Eco (man), S.J. Watson (man), Philip Kerr (man), Jussi Adler (man), Michael Connelley (man) en R.J. Ellory (man).

Het is een beetje zoals Mark Rutte, die beweerde bij de samenstelling van de nieuwe Nederlandse regering alleen te willen letten op kwaliteit. En die kwaliteit toevallig voornamelijk aantrof bij blanke mannen. Pardon? Het lijkt ook op de symfonie orkesten die bij het aantrekken van nieuwe muzikanten alleen op de kwaliteit zeiden te letten. Totdat sollicitanten anoniem en onzichtbaar achter een gordijn auditie gingen doen. Zodra de beoordelaars niet meer wisten of ze een man of een vrouw voor zich haden, nam het aantal vrouwen in Amerikaanse symfonie orkesten toe met bijna 30%.

Dat is geen toeval. Mannen die andere mannen ophemelen en vrouwen onderwaarderen is een klassiek patroon. Vrij Nederland vertoont alle kenmerken. Het zou het blad sieren vrouwen en allochtonen op te nemen in de jury die de oogst van 2012 gaat waarderen. Bij de samenstelling van een te verloten boekenpakket ook schrijfsters een kans te geven. Redacteuren Andere Levens, andere Letteren van Joanna Russ te laten lezen. Dan worden de heren zich hopelijk bewust van hun blinde vlekken en automatismen.

UPDATE: The Guardian besteedde deze week aandacht aan een ander genre: science fiction. En ook hier ging het om hetzelfde patroon: het buiten sluiten en negeren van de schrijfsters. Zie voor een uitstekende analyse van het probleem dit artikel. (Terzijde: ook Joanna Russ komt langs, want haar boek How to Suppress Women’s Writing – in het Nederlands vertaald als Andere Levens, andere letteren’ – heeft niets aan actualiteit verloren.) Het debat gaat onder andere hier verder, en hier .

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • Linda  On juni 1, 2011 at 4:12 pm

    Dit doet me denken aan je stukje over de Gouden Strop onlangs waarin je tekeer ging over een vrouwonvriendelijke uitspraak van de jury en waarin je pleitte voor een meer evenwichtige verdeling in de jury. Een volslagen misplaatst oordeel, omdat de jury van de Gouden Strop dit jaar uit drie vrouwen en twee mannen bestond. Ben je op de avond van het Spannend Boek geweest? Gouden Strop Juryvoorzitster Inge Ipenburg had een vermakelijke toespraak over die arme mannen die maar hun best moesten om de hoge lat te halen om in aanmerking te komen voor een prijs, terwijl detectiveschrijfsters als Simone van der Vlugt die niet genomineerd worden, met elk boek dat van hen verschijnt lekker binnenlopen. Wie is dan de winnaar?
    Het was een erg prettige toespraak van Inge Ipenburg, met gevoel voor nuance en relativering. Het is jammer dat jij die toon niet laat zien in je stukjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: