Ontwerpster geeft abaya nieuw leven

O ja, de abaya. Een lang gewaad, gedragen door vrouwen in onder andere Saudi Arabië. Net een burka, met als verschil dat het hoofd niet achter het stof verdwijnt. Van oudsher zijn abaya’s altijd zwart van kleur. Altijd? Nou nee. Culturen veranderen, gewoontes verschillen, en in Saudi Arabië is mode ontwerpster Eman Al-Mandeel hard bezig om de abaya 2011-proof te maken. Al-Mandeel deinst niet terug voor felle kleuren, stoffen met motieven, en frivolere weefsels zoals zijde.

Al-Mandeel bekijkt ontwerpen samen met een medewerkster. Foto: BBC News.

Voor de religieuze politie is ze niet bang, liet ze BBC News weten. Haar winkel is alleen toegankelijk voor vrouwen dus de mannen van de religieuze politie mogen er niet komen. Bovendien zijn abaya’s lang niet overal effen zwart. Al-Mandeel groeide op in Dubai. Daar dragen vrouwen ook effen blauwe of bruine abayas. Zwart is dus lang niet zo traditioneel zoals veel mensen denken. De cultuur staat allerlei variaties toe.

Eenmaal terecht gekomen in Saudi Arabië besloot Al-Mandeel zich verder te ontwikkelen in de mode, en de abaya een nieuw leven te geven. Met groot succes. Volgens een reportage van BBC News heeft de rijke elite haar kleding ontdekt. Vrouwen betalen rustig vierhonderd dollar om een ontwerp van haar te kopen. Met die klantenkring als financiële basis wil Al-Mandeel haar terrein uitbreiden. Ze ziet de toekomst vol hoop tegemoet:

“You can not change a country in one or two years,” she says thoughtfully. “But each year I can see Saudis getting that little bit more accepting… My aim is to make Saudi women look like individual members of society.”

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: