Slutwalk krijgt wereldwijd navolging

Het begon allemaal begin dit jaar. Een Canadese politieman zei tijdens een lezing over geweldsmisdrijven in Toronto dat vrouwen die niet verkracht willen worden, zich niet als een slet moeten kleden. Een groepje Canadese vrouwen was het zó zat dat vrouwen op die manier de schuld krijgen van verkrachting, dat ze een Slutwalk organiseerden: een protestmars. De organisatoren verwachtten een handjevol mensen. Het werden er drieduizend. Boston volgde afgelopen zaterdag. De organisatoren verwachtten misschien dertig mensen. De Slutwalk daar trok tweeduizend deelnemers.

Slutwalk Toronto: het rokje is geen excuus voor verkrachting.

Het begint echt een beweging te worden die wereldwijd van de grond komt. Na Toronto en Boston staan Slutwalks gepland in Vancouver, Chicago, Buenos Aires, Londen, Sydney en Stockholm. Ook Amsterdam doet mee. Daar kan iedereen op 4 juni vanaf 16.00 uur meelopen in de Nederlandse Slutwalk. De moeders van de eerste mars in Toronto roepen vrouwen wereldwijd op in hun eigen stad hun eigen Slutwalk te beginnen. Met hun adviezen en aanmoediging zal de lijst wereldsteden zich de komende weken vast nog uitbreiden.

Het grappige is dat 4 juni een dag is die twee Slutwalks tegelijkertijd zal zien. Naast Amsterdam gaan namelijk ook vrouwen in Londen die dag op pad. Eén van hen schreef haar voornemen om mee te demonstreren publiekelijk op in de krant The Guardian:

The fuck-you-I-don’t-care spirit of the thing is infectious. I think we should give it a try. My outfit of choice is currently an amalgamation of hiking boots, ass-less chaps, novelty beard and feather boa. I’m still deliberating on the merits of the Hawaiian shirt.

Waar de mars ook plaats vindt, de boodschap is hetzelfde. Het doet er niet toe wat een vrouw aan heeft. Het gaat erom dat mannen geen vrouwen moeten verkrachten. Punt. Dat is een standpunt waar mannen, vrouwen en kinderen zich gezamenlijk achter kunnen scharen. De Slutwalks staan daarom open voor iedereen die vrouwen respecteert en hen in staat wil stellen zonder angst te gaan en te staan waar ze willen. Kom ook!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: