Nederlandse abortuswet werkt uitstekend

De Nederlandse abortuswetgeving en gezondheidszorg leiden tot het laagste aantal ongewenste zwangerschappen, ook bij tieners, het laagste aantal abortussen, en de laagste sterfte onder zwangere vrouwen. Dat is een hard feit: uit het jaarlijkse overzicht aan de regering blijkt opnieuw dat Nederland één van de laagste abortuspercentages ter wereld heeft. Minder dan één procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd doet een beroep op deze zorg. Mocht het toch zover komen, dan is het een veilige ingreep, onder streng toezicht uitgevoerd door professionals.

Grafiek uit het rapport met het aantal abortussen in Nederland. Sinds 2000 vertonen die aantallen een rechte lijn, terwijl de Nederlandse bevolking als geheel nog steeds toeneemt.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal abortussen sinds het jaar 2000 stabiel is en ieder jaar opnieuw rond de 28.000 uitkomt. Uitgesplitst naar leeftijd blijkt het aantal abortussen onder tieners zelfs licht te dalen. Deze toch al gunstige cijfers worden nog een beetje vertekend, omdat buitenlandse vrouwen voor een abortus naar Nederland reizen. Deze ‘buitenlandse’ abortussen worden ook meegeteld. Voor in Nederland woonachtige vrouwen zijn de cijfers dus eigenlijk nog lager dan deze rapportage weergeeft.

Dat Nederland de laagste cijfers ter wereld heeft, betekent tegelijkertijd ook dat alle andere landen hogere cijfers hebben. Met andere woorden: de systemen en wetgeving in het buitenland leveren méér tienerzwangerschappen, méér abortussen en meer dode of verminkte vrouwen op.

Paar voorbeeldjes nodig? Neem Ghana. Perikelen rondom abortus zorgen daar voor slachtoffers bij een kwart van de zwangere vrouwen. Circa één op de tien zwangere vrouwen sterft na een slecht uitgevoerde abortus, en nog eens 13% van de vrouwen blijft verminkt en ziek achter. Dit is des te schrijnender omdat Ghana een redelijk tolerante abortuswetgeving kent. De ingreep is legaal. Helaas weten maar weinig vrouwen dit, dus in wanhoop zoeken ze massaal hun toevlucht bij kwakzalvers.

Dan de Verenigde Staten, waar de Zesde Clan vaak over schrijft. Abortus is daar een veel voorkomende procedure, onder meer omdat voorbehoedsmiddelen soms slecht verkrijgbaar zijn. Het Guttmacher Institute maakte een video over de feiten:

Of neem Argentinië. Slecht uitgevoerde abortussen zijn daar een van de hoofdoorzaken van de sterfte onder zwangere vrouwen. In tegenstelling tot Ghana kent dit land zeer strikte wetten. Argentinië staat abortus alleen toe in geval van verkrachting of levensgevaar voor de vrouw. Daarnaast zijn voorbehoedsmiddelen slecht verkrijgbaar. Vrouwen kunnen geen kant op. Dit leidt tot 500.000 tot 700.000 illegale abortussen per jaar. Ernstig bloedverlies en ernstige infecties staan op de tweede en derde plaats in de ranglijst van doodsoorzaken bij zwangere vrouwen. Beiden zijn direct gelinkt aan complicaties van illegale abortussen.

Vrouwen in Argentinië vechten voor een betere abortuswet.

Anti-abortusactivisten in Nederland zouden er goed aan doen deze feiten eens tot zich door te laten dringen. Zij willen abortus uitbannen. Voor hen is abortus moord. Duidelijk. Maar we leven niet in een utopie. In de realiteit plegen vaders incest met hun dochters. Verkrachten mannen vrouwen. Zijn jongens en meisjes al experimenterend onvoorzichtig met seks. Falen voorbehoedsmiddelen soms. Zorgen medische complicaties ervoor dat gewenste zwangerschappen toch afgebroken moeten worden. En, het belangrijkste van allemaal: vrouwen zijn mensen, geen willoze enveloppen waar zodra ze zwanger zijn met alle geweld een kind uit moet komen.

Abortus zal altijd een onderdeel moeten blijven van de zorg aan vrouwen. En wie het leven lief heeft, kiest dan voor de Nederlandse aanpak. Met goede seksuele voorlichting, makkelijk verkrijgbare voorbehoedsmiddelen, en professionele zorg aan zwangere vrouwen, waarbij abortus onderdeel uitmaakt van het hele pakket. Dat zorgt voor het minste aantal doden en verminkten.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: