Donner geeft SGP ruim baan voor vrouwendiscriminatie

De SGP mag vrouwen voorlopig blijven behandelen als klapvee voor de mannenbroeders. Dat blijkt uit een brief van minister Donner van Binnenlandse Zaken. Donner heeft besloten niets te doen totdat het Europese Hof zich heeft uitgesproken over de situatie. Waarom? Nou, omdat het zo ingewikkeld is allemaal. En omdat de SGP vrouwen verder best ok behandeld.

Donner doet even niks met een uitspraak van de Hoge Raad.

De actie van Donner is opmerkelijk omdat er een vonnis ligt van de Hoge Raad. De SGP staat vrouwen niet toe zich kandidaat te stellen voor Eerste en Tweede Kamer. De hoogste rechters van Nederland bepaalden dat de SGP het niet kan maken vrouwen dit passief kiesrecht te ontzeggen. De overheid moet maatregelen nemen, anders schendt Nederland onder andere het VN Vrouwenverdrag én eigen wetgeving die ervoor moet zorgen dat iedere burger volwaardig deel kan nemen aan de democratie.

Het loont de moeite even goed te lezen wat er precies staat in de kamerbrief van de minister. Op basis van welke argumenten lapt de minister deze uitspraak van de Hoge Raad aan zijn laars?

Het eerste argument is dat het allemaal erg complex ligt. De minister vindt het heel moeilijk om het passief kiesrecht van vrouwen te garanderen, op een manier die de minste inbreuk maakt op de grondrechten van leden van de SGP. De minister wil daarom afwachten wat het Europese Hof over de kwestie te zeggen heeft zodat hij alles zorgvuldig af kan wegen. Het tweede argument is dat Donner aan de SGP gevraagd heeft welke belemmeringen vrouwen tegenkomen binnen de partij en tevreden is met de antwoorden.

Ja, dat is alles. Laten we ze even nalopen. De ‘het is moeilijk dus ik wacht even’-redenatie klinkt best redelijk. Zeker als je termen gebruikt zoals ‘zorgvuldig afwegen’. Totdat je beseft dat ministers constant moeilijke knopen door moeten hakken. Dat is hun werk. Verdoofd of onverdoofd ritueel slachten van dieren, nieuwe belastingstelsels, hervormingen in het onderwijs, allemaal complexe zaken, waarbij je zorgvuldig moet handelen. Wacht Donner bij iedere kwestie totdat alles tot aan het Europese Hof is uitgevochten? Nee. Waarom hier dan wel?

De tweede reden is nog gekker. Donner vroeg aan de SGP hoe het zit met vrouwen in de partij. Over welk antwoord was de minister zo tevreden? Ook dit kunnen we nalezen.  Het hoofdbestuur van de partij ontkent dat vrouwen belemmeringen tegenkomen in de partij. Vrouwen kunnen onderwerpen agenderen, een ‘actieve bijdrage’ leveren aan de kandidaatstelling van partijleden, en overal in de statuten is het woord voor man vervangen door persoon.

Fijn allemaal, maar het ging juist om het passief kiesrecht van vrouwen. Mogen zij zich kandidaat stellen voor een zetel in Eerste of Tweede Kamer. Nee, stelde de Hoge Raad, en dat is zo fundamenteel fout dat de Bijbelse principes van de partij in dit geval moeten wijken. Precies op dit punt begint de SGP in de brief vage taal uit te slaan. Het bestuur grijpt terug naar de eigenhandig opgestelde beginselverklaring. De eisen die de partij aan kandidaten stelt, zijn op die zelfgeschreven verklaring gebaseerd. De partij schrijft dan letterlijk:

Elke selectieadviescommissie dient, zoals bij elke partij, te zoeken naar leden die in staat geacht mogen worden de beginselen van de partij uit te dragen. Deze beginselen zoals vastgelegd In het Program van Beginselen vormen het hart van de partij. Vanuit deze beginselen bedrijven SGP-ers al decennia politiek. Het zogeheten “vrouwenstandpunt” van de SGP is een onderdeel van een meeromvattende visie op Bijbelgenormeerde politiek waaruit de SGP opereert. Van elke kandidaat wordt verwacht dat deze in staat is vanuil deze meeromvattende visie op Bijbelgenormeerde politiek actief te zijn. Het is aan de verschillende selectieadviescommissies hierover een gemotiveerd advies uit te brengen.
 
Met andere woorden: over ons lijk dat we een vrouw kandidaat stellen. En Donner vindt dit antwoord prima:

Ik meen dat daarmee nu kan worden volstaan en zal mij beraden op de noodzaak en wenselijkheid van eventuele wettelijke maatregelen nadat het Europees Hof uitspraak heeft gedaan.

Het is alsof je iemand op frauderen betrapt, en vervolgens vraagt ‘heej, fraudeer jij?’ Waarop de dader zegt ‘natuurlijk niet, ik doe alleen aan creatief boekhouden!’ Waarop jij zegt ‘Ooooo, prima, ga daar maar mee door totdat de zaak bij de hoogste rechter ligt. Prettige dag verder….’

Oppositiepartijen zoals GroenLinks weten wel waarom de minister niets doet: PVV, VVD en CDA hebben de twee zetels van de SGP hard nodig om plannen door de Eerste en Tweede Kamer heen te loodsen. Donner wil de partij dus graag te vriend houden. En dan komt het politiek gezien opeens heel erg goed uit, al dat getraineer en we wachten even op Europa.

Je kunt Donner er niet van betichten dat hij de vrouw opoffert voor het pluche van zijn ministerszetel, want dat zou inhouden dat hij een uitgesproken standpunt inneemt. Dat doet hij niet, hij wacht en stelt uit. Maar helaas Donner: niets doen is ook iets doen. Door af te wachten laat Donner de SGP vrolijk verder discrimineren. Goed om dat te onthouden. Weet je in ieder geval op wie je niet moet stemmen bij de eerstvolgende verkiezingen.

UPDATE: een paar dagen na dit bericht plaatste ook columniste Elma Drayer een mooi stuk over deze kwestie. En Kathalijne Buitenweg van het Clara Wichmann proefprocessenfonds reageerde. Wat Donner doet tast de rechtstaat aan, schrijft ze in De Volkskrant.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: