Vrouw versus stereotype: dood in de koelkast

Weten jullie nog, de populaire televisieserie Lost? Twee belangrijke vrouwen sneuvelde in die serie, puur om twee mannelijke personages iets te doen te geven en diepte aan te brengen in hun personage. Dat cliché heet in de Verenigde Staten ‘Women In Refrigerators’, oftewel vrouwen in de koelkast. Het vindt z’n oorsprong in de wereld van de superhelden strips. Superheld The Green Lantern treft zijn vriendin dood in de koelkast aan. Gelukkig, nu konden er weer albums vol getekend worden met zijn dramatische belevenissen. Het verdriet! De pijn! Neemt hij wraak of niet? Over de vrouw in de koelkast geen woord meer, zij heeft haar functie vervult. 

Over naar Feminist Frequency, in samenwerking met Bitch Magazine:

Feminist Frequency heeft de uitgesproken tekst van de video hier uitgeschreven, kun je het op je gemak nalezen. Een paar interessante links bij deze video: de hele lijst van Gail Simone, met toevoegingen van andere alerte cultuurconsumenten, staat hier.  De site Topless Robot haalde uit deze lijst de tien ergste voorbeelden van geweld tegen vrouwen in de comics, met achtergrondinformatie over de verhaallijn. Ter aanvulling hier ook de lijst van Dead Men Defrosting, zoals genoemd in de video die je net zag: ze maken ook genoeg ellende mee, maar komen sterker dan ooit terug, of sterven een indrukwekkende heldendood om de wereld te redden. Er is een verschil….

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

 • MP  On april 16, 2011 at 1:53 pm

  Het was zo’n eyeopener toen ik dit voor het eerst benoemd zag. Want het klopt, en het is overal. ‘Fridging’ is ook onlosmakelijk verbonden met de erotisering van (al dan niet seksueel) geweld tegen vrouwen… koelkasten vol met torture porn.

  Dit stuk deed me weer denken aan een video die ik ooit heb gezien over de rol van vrouwen in de (ook hier uitgezonden) tv-serie Supernatural, die draait om twee broers die demonen jagen. Toen ze nog klein waren, vermoordde een demon hun moeder door haar met staken tegen het plafond te spijkeren, waarop ze ook nog in brand vloog. Haar dood – in de eerste minuten van de serie – is hun motivatie. Need I say more? Ook in Supernatural zijn vrouwen slachtoffers, liefjes of (specifiek voor de serie) demonen van het kwaad die bestreden moeten worden. Zoals iemand zei in de reacties: “women’s suffering continues to be the *impetus* for the story while men’s suffering *is* the story.”

  Ik heb de serie zelf nooit gezien, maar dat was niet nodig, het punt was maar al te duidelijk en valt te maken over zoveel series en films (Law & Order SVU!).

  Als je wilt kun je de video hier vinden (wel een waarschuwing: ik vond het moeilijk ernaar te kijken vanwege de gewelddadigheid), en een interview met de maakster in New York Magazine staat hier.

 • MP  On april 16, 2011 at 2:09 pm

  Ha! En als ik nou eerst de video hierboven helemaal had bekeken had ik kunnen zien dat ze het uitgebreid hebben over torture porn. Sorry.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: