Vrouw versus stereotype: het manische droommeisje

Leve Feminist Frequency en Bitch Magazine. De twee media werkten samen aan een serie video’s waarin ze stereotypen in de populaire cultuur onder de loep nemen. Deze keer: de Manic Pixie Dreamgirl. Zie ook de site over televisie cliché’s over dit fenomeen. (nb verslavend aspect van deze site: klik op ‘random’ en laat je verrassen door wat er dan op je scherm verschijnt.)

Waar hebben we het over? De man is de hoofdpersoon. Hij is lusteloos, uitgeblust, gesloten. Net als hij écht depressief wordt verschijnt daar opeens een leuk jong ding op het toneel. Een enthousiaste lieve meid die alleen maar bestaat om de man op te vrolijken, hem opnieuw de zin van het leven te laten ontdekken. Zodat zijn verhaal verder kan gaan. Haar eigen dromen en ambities? Onbelangrijk. Eigen leven, met een baan, vrienden, familie? Saaahaaaai, krijgen we niet te zien. Het gaat om de man! De rest telt niet mee. Voorbeelden genoeg. Snel over naar Feminist Frequency voor hun analyse van dit fenomeen:

Volgende keer in Vrouw versus stereotype: het fenomeen van de dode vrouw in de koelkast. Ja echt.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

 • MP  On april 8, 2011 at 8:59 am

  Leuk stripje over de verslavendheid van TV Tropes: http://xkcd.com/609/

  Een zijstraat: Ida, het valt me op dat jij veel schrijft over dingen uit de Engelstalige, vooral Amerikaanse blogosphere. Ik hang daar zelf ook regelmatig rond (volgens mij komen we op dezelfde plekken) en ik ken veel van de sites waarnaar je verwijst vrij goed. Het is leuk en interessant om jou onderwerpen te zien behandelen die ik van daaruit al ken, en ik denk dat ze relevant zijn. Maar ik vraag me nu al heel lang iets af: hoe zit het dan met het feminisme in Nederland? Waar zijn de Nederlandse feministische blogs? Behalve op dit blog en De Tweede Sekse lijkt het onderwerp op internet totaal niet te leven. Ik zie vrijwel nergens discussie, en al helemaal niet op het niveau dat ik ken van de Engelstalige blogs en sites. Zelfs op de site van Opzij lijkt er nooit echt iets van de grond te komen (discussie daar is ook niet erg praktisch).

  Mis ik iets? Of klopt het en hoe zit dat dan? Ik ben heel benieuwd wat jij daarvan vindt.

 • MP  On april 8, 2011 at 3:57 pm

  Overigens bedoelde ik daarmee natuurlijk juist niet De Zesde Clan. 😉

 • idamels  On april 8, 2011 at 4:51 pm

  Dag MP,
  Hahaha, geniale cartoon over TV Tropes, erg herkenbaar vrees ik.

  Enneh, het klopt dat De Zesde Clan ver over de landsgrenzen heen kijkt. Goed dat je dit opmerkt. Dat is deels onze filosofie, want van andere mensen, landen en culturen kun je veel leren. Deels ook omdat er interessante onderzoeken lopen in het buitenland, waar resultaten uitkomen die ook hier relevant zijn. En deels omdat landen zoals de V.S. vooruit lopen op ontwikkelingen die de Zesde Clan ook hier ziet (rechts politiek klimaat en abortus ligt prompt onder vuur. Van anti-abortus groeperingen die zelf openlijk toegeven dat ze hun tactieken afkijken van hun Amerikaanse geestverwanten. De Zesde Clan volgt dit met argusogen.)

  Over de staat van het feminisme in Nederland? Daar vraag je me wat. De Zesde Clan is in ieder geval begonnen omdat we niet konden lezen wat we wilden lezen. Dus maken we zelf wereldkundig wat we interessant vinden en willen delen met landgenoten. We kennen niet heel veel soortgelijke weblogs. En De Tweede Sekse is (deels? helemaal?) Nederlandstalig België, kun je nagaan hoe schaars het allemaal is.
  Ik persoonlijk ben bang dat wij een nogal conservatief landje zijn, met een sterke moeder de huisvrouw cultus. (Zie daarvoor o.a. het uitstekende boek van historicus Els Kloek.) Dus hulde aan alle organisaties en instanties die toch iets doen: Opzij, Aletta, E-quality, Mama Cash. Women Inc etc etc. Want het valt niet mee hier 😉
  Geen idee of dit recht doet aan je vraag….?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: