Nieuwsronde

Er gebeurt vanalles, overal op de wereld. De Zesde Clan maakt niet overal een apart bericht van, maar linkt je wel graag door naar een paar interessante of veelzeggende artikelen.

  • Omstanders beoordelen vrouwen die borstvoeding geven als warme persoonlijkheden, maar ook als incompetent en ongeschikt voor betaalde arbeid of het maken van wiskundesommen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Montana. Er is wat kritiek op deze studie vanwege de kleine aantallen proefpersonen, maar onderzoekers herhaalden hun test drie keer op verschillende manieren en kregen dezelfde resultaten. Borstvoeding mag dan gezond zijn voor de baby, maar de moeder betaalt een hoge sociale prijs, concluderen de wetenschappers
  • Overal om ons heen werken Europese landen aan het invoeren van een quotum, of het ontwerpen van duidelijke plannen met meetbare doelen om meer vrouwen op topfuncties te krijgen. Nederland niet, signaleert de Volkskrant. Een voorstel voor een hardere aanpak ligt al maanden in een la bij de Eerste Kamer.
  • Werk je bij de faculteit Filosofie van een universiteit? Neem dan eens een kijkje bij het weblog ‘What is it like to be a woman in philosophy’. Dit weblog verzamelt en publiceert verhalen over de ervaringen van vrouwen in de filosofie. Studenten, universitair docenten, assistenten, werk je er dan kun je er je verhaal over schrijven en inzenden.
  • Stereotype beeldvorming over luidruchtige, agressieve macho ondernemers schrikt vrouwen af en weerhoudt hen ervan om zelf ondernemer te worden. Dat meldt CEO ME, een website van twee Nederlandse journalistes over ambitieuze vrouwen. De site haalt onderzoek van de universiteit van Birmingham aan.
  • Twee verschillende verhalen in de media over SF auteur Ursula Le Guin. Het ene is een kritische analyse van het gebruik van magie in de Aardzee boeken, en de manier waarop dat verschilt voor de mannelijke en de vrouwelijke peronages. Het tweede een terugblik in de Guardian op haar klassieke boek The Dispossessed. Le Guin won hiermee een Hugo Award. In 1975. Bij herlezing blijkt de inhoud van deze roman actueler dan ooit.
  • En last but not least: Scott Adams is wereldberoemd vanwege de strip Dilbert. Onlangs vergeleek de beste man vrouwen met gehandicapten en jonge kinderen. Met een kind van vier of een verstandelijk gehandicapte ga je ook niet in discussie, het heeft gewoon geen zin, en zo zit het ook met vrouwen. Na boze reacties verwijderde Adams het bericht. Maar omdat niks verdwijnt op internet kun je het origineel onder andere hier nog lezen. Sindsdien probeert hij uit te leggen waarom hij het stuk schreef en daarna weer introk. Kern: zijn verhaal was alleen bedoeld voor vaste lezers die intelligent genoeg waren om zijn bedoelingen te begrijpen. Of zoiets. Feministe brengt de hele nasleep, inclusief de rare verdediging van Adams. Zie voor een analyse van het originele verhaal dit artikel in Salon magazine.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: