Gebrek aan status hindert vrouwenvoetbal

Leve voetbalanalist Barbara Barends. Zij zei gisteren in Een Vandaag, in een item over de eredivisie in het vrouwenvoetbal, keihard waar het op staat: vrouwen worden systematisch gediscrimineerd. En die uitspraak deed ze niet voor niets. Het nieuwsitem gaf een onthullend kijkje in de status van vrouwenvoetbal: nihil.

AZ, drie keer op rij Nederlands kampioen.

Televisie is een vluchtig medium, daarom besteedt De Zesde Clan graag op schrift aandacht aan de uitzending van Een Vandaag van 22 maart 2010. Het programma kondigde aan dat vrouwenvoetbal op sterven na dood is. Niet bij voetbalclubs zelf. Daar spelen inmiddels meer dan 120.000 meisjes voetbal. Ze doen dat met veel plezier en maken regelmatig gehakt van de jongens.

Maar als het gaat om de eredivisie, met bekerwedstrijden en wie weet een salaris, houdt het meteen op. Van de 8 clubs die top vrouwenvoetbal bieden, haken er 3 af, waaronder AZ en FC Utrecht. Met de prestaties heeft dat niets te maken. Het vrouwenteam van AZ werd drie keer op rij kampioen. Nee, AZ voorzitter Toon Gerbrands en later in het programma voetbalanalist Johan Derksen gooien het op geld. Het kost een club 200.000 tot 250.000 euro per jaar om topvoetbal voor vrouwen aan te bieden, en zeker clubs die het zelf moeilijk hebben, maken dan andere keuzes. De begroting kan vrouwenvoetbal niet aan, zeiden beiden in koor.

Cue Barbara Barend. Zij maakte gehakt van deze redering en zei het volgende:

,,Dan geef je één van die voetballers twee ton minder. Wat een achterlijkheid. Er zitten daar jongens op de tribune die twee ton teveel verdienen. Dat is zó’n onzin…”

Verslaggever: ,,Daar ben je boos om hè?”

Barends: ,,Ja. Je hebt een maatschappelijke functie. Zeker als Ajax, Feyenoord en PSV. De drie grootste clubs. Hoe kan het dan in Rotterdam en Amsterdam vrouwen niet kunnen voetballen, vrouwen gewoon systematisch gediscrimineerd worden?”

Zo, die zit. Volgens Barends is het erg kinderachtig van diverse grote clubs om nu al de stekker uit de eredivisie voor vrouwen te trekken. Het was van tevoren bekend dat zo’n gloednieuwe activiteit niet meteen volle stadions kan trekken, en tijd moet krijgen om te groeien. De drie clubs die nu afhaken, willen die tijd echter niet geven en dreigen de eredivisie om zeep te helpen. Want met de vijf overgebleven clubs is er minstens één team te weinig om een fatsoenlijke competitie in te richten.

Meer media aandacht zou volgens Een Vandaag helpen, want meer uitzendingen betekent meer sponsors en dat betekent meer inkomsten, waardoor de eredivisie uit de rode cijfers kan komen. Maar de media laten vrouwenvoetbal links liggen. Een Vandaag toont eerst een oud televisieverslag, waarbij de commentator minachtend spreekt over dameskransjes op het middenterrein. Via sexy voetbalsters die de aandacht alleen trekken omdat ze grote borsten hebben, gaat het naar voetbalanalist Derksen. Die doet  een boekje open over de praktijk anno nu:

RTL heeft het een jaar uitgezonden. Daar waren bijna vechtpartijen op de redactie, wie naar damesvoetbal moest. Want als je daar naartoe gestuurd werd, dan wist je van tevoren: een week later zou er een ontslagbrief volgen, want dan was je helemaal onderaan de ladder, hè… Je scoort er niet mee.

Je scoort er niet mee. Onderaan de ladder. Ziehier de kern van het probleem. Het kost alleen maar geld, je moet er moeite voor doen, en het levert niks op. Bij het minste zuchtje tegenwind is dit het eerste wat je laat vallen. Dat is de stand van zaken anno 2011. Als Nederlandse vrouwen talent hebben en op hoog niveau betaald willen voetballen, moeten ze naar het buitenland, want in eigen land vindt men vrouwenvoetbal zonde van het geld.

Het hangt er nu vanaf of zich een zesde club aandient. De ogen zijn gericht op Ajax. Die club zegt nog na te denken wat ze willen met top vrouwenvoetbal. Benieuwd of Ajax, met een begroting van circa 65 miljoen euro, twee ton wil vrijmaken voor de eredivisie voor vrouwen…

Laat de club weten wat jij hier van vindt! Neem contact op met Ajax via dit contactformulier. Je kunt hier vragen stellen, maar een aanmoediging om vrouwen de kans te geven op topniveau te voetballen mag ook.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: