Succesvolle vrouwen: ‘en de mannen dan’?

Zodra vrouwen vooruitgang boeken, heeft de samenleving de neiging hen te straffen voor hun succes. Hoogleraar Evelien Tonkens maakte dit fenomeen afgelopen internationale vrouwendag bespreekbaar en onder andere de Volkskrant pikte het verhaal op. Hoe dit te plaatsen? Ook in andere landen is het geen onbekend verschijnsel, en daar vatten feministen het samen onder de kreet ‘what about the menz’, oftewel maar hoe zit het dan met de mannen? Want vrouwensucces, betekent automatisch mannenleed. Mannen hebben het óók zwaar, hoor. Sterker nog: het einde van de mannen is nabij!!!! En dat is erg bedreigend.

Voor Nederland vatte Tonkens de situatie kort maar krachtig samen: vrouwen krijgen de schuld van hun succes. Zodra ze uitblinken regent het volgens de hoogleraar verwijten:

Als vrouwen beter zijn, zijn mannen dus slechter. Dat is het onderwerp van discussie. Vrouwen krijgen daar ook nog de schuld van. Zij werken te vaak in onderwijs en opvang. Dat schept een vrouwencultuur waar jongens slecht in gedijen, is nu de zorg. […]  Nu moet het hele onderwijs zich aan jongens aanpassen, omdat meisjes beter zijn.

Dat vrouwen het beter doen en mannen dús slechter is een ‘logica’ die ook in andere landen gehanteerd wordt. Feministen vatten dat samen onder de noemer ‘what about the menz’. Zo was het in de engelstalige wereld de Maand van de Vrouwengeschiedenis, en Bitch Magazine becommentarieerde wat er gebeurde als volgt:

Well, it’s Women’s History Month, and that can only mean one thing: It’s time to freak out about what’s happening to dudes. As anyone who consumes regular doses of media well knows, discussions of how far women have come often devolve into hand-wringing over the plight of men faster than you can say “Men’s Rights Activist.”

Bitch Magazine besteedt daarna drie artikelen aan dit fenomeen, te beginnen met een bespreking van twee boeken waarin gesteld wordt dat de echte man verdwijnt en dat dit komt omdat vrouwen teveel macht krijgen.

Ook in Engeland blijkt het idee van succesvolle, assertieve vrouwen veel weerstand op te roepen. Zo staan Engelse kranten de laatste tijd vol met artikelen over jonge, goed opgeleide vrouwen, die invloedrijke posities bereiken in vakbonden of die erg actief zijn met demonstreren en actie voeren. The Guardian:

For the usual suspects the participation of so many young women – in the education protests in particular – has given rise to a certain moral panic. See, for example, the hilarious Daily Mail cover: “Rage of the Girl Rioters”. The attempted pillorying of these young women – accused of “lacking respect” – by the Mail is the latest in a long line of attacks on women who campaign directly against the state. […] …what looks to be a moral criticism frequently masks a deeper political and economic fear – what shall we do when young women are academically successful, economically independent, socially confident and not afraid to enjoy themselves? Could there be anything more terrifying?

Kortom, het is hard nodig de vrouwen te laten dimmen. Daar zijn allerlei handige technieken voor. De Zesde Clan zet de meest gebruikte methoden even voor je op een rijtje:

  • meer vrouwen in bepaalde beroepsgroepen? Het beroep gaat naar de knoppen, alarm, de sector vervrouwelijkt
  • succesvolle vrouwen zijn kille bitches
  • te assertief, mevrouwtje? Je zult nooooit aan de man komen
  • je bent dan wel rijk en beroemd, maar ook eenzaam en verbitterd, eigenlijk ben je mislukt
  • De enige goede vrouw is een huisvrouw met kinderen
  • vrouwen hebben het zwaar, maar mannen zijn er nog veel erger aan toe, eigenlijk moet daar eens aandacht voor komen in plaats van al dat gezeur over de vrouwtjes

Tot zover een greep uit de redeneringen die de kop opsteken zodra vrouwen hun kop boven het maaiveld uitsteken. Om je hiertegen te wapenen hoef je niet te navelstaren of je het zelf wel goed doet, of er niet toch iets mis is met je. Je hoeft alleen maar het woord vrouw te vervangen door het woord ‘neger’ of ‘jood’. Dan herken je het seksistische karakter van deze redeneringen onmiddellijk. Wat dan helpt is om in de openbaarheid zulke ‘logica’ te fileren, aan de kaak te stellen en voor het voetlicht te brengen. Net zoals hoogleraar Tonkens deed. Zie ook Feminism 101, hier en hier. Hopelijk zet het sommige mensen aan het denken…

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: