Studies over vrouwen en seks deugen niet

We ‘weten’ het allemaal. Vrouwen willen een relatie, mannen willen gewoon snel veel seks, en dat komt door de evolutie. Man de jager, die zijn zaad breed over de wereld wil verspreiden, etc. Echt waar? Of ligt het aan de manier waarop dat soort onderzoek uitgevoerd wordt? Steeds meer signalen wijzen op dit laatste. Niet de evolutie, maar de manier waarop mannen en vrouwen benaderd worden voor deze studies, en de sociale context waarin mannen en vrouwen zich bevinden, veroorzaken de verschillende antwoorden.

Onbekende man vraagt of je seks wil? Dat moet wel een enge psychopaat zijn!

Veel onderzoeken die het resultaat tonen dat vrouwen geen kortstondige seks willen, werden uitgevoerd op dezelfde manier. Een man stapt af op een vrouw en vraagt of ze seks wil, of een vrouw stapt af op een man en vraagt of hij seks wil. Een alternatief was dat de proefpersoon zich moest voorstellen op die manier benaderd te worden, en kreeg dan de vraag of hij/zij in die situatie in zou gaan op het aanbod.

Het blijkt dat de situatie ‘man benadert je voor vlugge seks’ bijzonder weerzinwekkend wordt gevonden door vrouwen. Vanwege de manier waarop het gevraagd wordt zeggen bijna alle mannen ja en bijna alle vrouwen nee. En geen wonder, schrijft het blog Yes Means Yes:

most of the gender difference in women’s and men’s propensity to agree to a broad-daylight, out-of-nowhere proposition for casual sex is driven by women’s perception that their risks are higher, and their likely enjoyment is lower from the proposer.

Te beginnen met het laatste: het idee van plezier beleven blijkt een grote invloed te hebben op het al dan niet ingaan op het aanbod van seks met een onbekende. Yes means Yes analyseert verschillende onderzoeken en daaruit blijkt het volgende. Mannen die benaderd worden door een voor hen onbekende vrouw, schatten haar in als gemiddeld tot goed in bed. Dus zeggen ze bijna altijd ja. Een onbekende man die een vrouw benaderd, wordt door de vrouwen echter ingeschat als iemand met een lage status, die niet goed is in bed. De vrouwen schatten massaal in dat ze weinig plezier zullen beleven aan het avondje seks, en weigeren bijna altijd.

Dan de sociale context. Naast Yes Means Yes wijst ook Feministe er terecht op dat mannen en vrouwen anders worden opgevoed als het gaat om seks. Vrouwen worden constant gewaarschuwd: let op, kijk uit, gevaar, doe het niet want je wordt voor eeuwig verdoemd!!!! Deze culturele bagage is van invloed op de manier waarop vrouwen reageren. Een onbekende man die hen aanspreekt om seks te hebben, loopt een grote kans om gezien te worden als gevaarlijk, een risico voor de vrouw. Mannen die aangesproken worden door een onbekende vrouw hebben die culturele bagage niet, en zullen de situatie minder snel als eng en gevaarlijk beschouwen.

Op Yes Means Yes vat de mannelijke auteur van het artikel deze inzichten als volgt samen:

On my account, as long as there is a lot of rape and not a lot of remedy, as long as there is slut-shaming and double-standards, as long as the denial of the technologies women need to mitigate the risks of unintended pregnancy and disease, then they’re going to look askance at us, and they’re going to act like they have more risk and less to gain from sex with us, because in fact they do. 

En dat heeft dus niks te maken met evolutie, biologie en man de jager. Waarvoor dank!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: