Nederland ontdekt het werk van Cordelia Fine

Leve uitgeverij Terra Lannoo. De onderneming liet het boek Delusions of Gender van Cordelia Fine in het Nederlands vertalen. Onder de titel ‘Waarom we allemaal van Mars komen’  kan heel Nederland nu kennis maken met Fine’s genadeloze afrekening met slecht wetenschappelijk uitgevoerd onderzoek naar mannen, vrouwen en de eventuele verschillen tussen de seksen.

Dankzij haar boek kunnen we stereotypen uit de oertijd verruilen voor de nieuwste inzichten: dat mensen in de praktijk veel mogelijkheden hebben voor flexibel gedrag én nieuw gedrag aanleren. Van fundamentele verschillen tussen de seksen blijft bij nader inzien nauwelijks iets over.

Cordelia Fine heeft de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd als onderzoekster. In ‘Waarom we allemaal van Mars komen’ gaat ze in op de denkbeelden over vrouwen in de wetenschap, en hoe die vooroordelen vervolgens de wetenschap beïnvloedden. Zo bleken meisjes in een studie naar speelgoed te vaak een voorkeur te tonen voor een als mannelijk gekwalificeerd voorwerp. Prompt verwijderden de geleerden dit jongensspeelgoed uit de selectie voorwerpen waaruit de meisjes mochten kiezen. Niet zo gek dat er dan opeens uitkomt dat meisjes een voorkeur geven aan poppen. Goddank, het stereotype is bevestigd, onderzoek gered, media aandacht verzekerd.

Als studies niet wetenschappelijk verantwoord zijn, wat blijft er dan overeind van de claims dat mannen en vrouwen ‘van nature’ vast zouden zitten aan stereotiepe gedrag uit de steentijd? Niet zoveel, blijkt als je wat verder kijkt dan je neus lang is. Fine neemt de lezer mee naar een hele reeks verantwoord uitgevoerde studies die gehakt maken van de bekende claim dat mannen en vrouwen nou eenmaal anders zijn omdat híj in de oertijd de jager was, en zíj moeder de vrouw. (Plus: dat híj in de oertijd de jager was is ook een mythe).

Waarom we allemaal van Mars komen verschijnt in april dit jaar.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

 • Marielle Nesselaar  On mei 27, 2011 at 6:20 am

  CORDELIA FINE EN HAAR BOEK
  Ik heb als vrouw het boek “Waarom we allemaal van Mars komen” van Cordelia Fine ook gelezen, maar vond het weinig overtuigend, eerder gedateerd en een hoog gehalte ‘wishful thinking’ hebben, van een vrouw c.s. die niet kan accepteren dat man en vrouw naar aanleg en capaciteit verschillend zijn.
  Dat man en vrouw geen kloon van elkaar zijn, is namelijk allang bewezen. Twee voorbeeldjes:

  > Vrouwen bouwen geen raketten zoals mannen om ook NAAR Mars te gaan.
  > 99,9% van alle ontdekkingen en uitvindingen op Aarde worden door de man verricht, waarvan wij vrouwen ook (kosteloos) profiteren.
  > zonder mannelijke hormonen kunnen wij vrouwen geen topprestaties leveren, zie de sportvrouwen die daarom anabolen steroiden gebruiken (en hierdoor vermannelijken).
  En zo kan ik nog wel even doorgaan….

  Het boek “De Sekseparadox” (2008) van Susan Pinker vond ik veel overtuigender en genuanceerder.
  En dat gezeur over spelen met poppen en autootjes m/v is pas echt een achterhaalde discussie uit de jaren ’80!!!

  Dames van De Zesde Clan e.a. wel met je tijd meegaan en gewoon bepaalde m/v-verschillen eerlijk erkennen en niet zo verkrampt reageren …
  Wij moeten emanciperen ALS VROUW en niet als man – dat helpt pas!
  Succes
  Marielle

 • Floor  On september 18, 2011 at 7:07 am

  Volgens mij heb je het boek niet zo goed gelezen, anders had je wel begrepen dat het percentage ( 99,9% ?) ontdekkingen door mannen hoogstwaarschijnlijk een sociaal-culturele oorzaak heeft, aangezien vrouwen al van jongs af aan (helaas, nog steeds) wordt aangepraat dat zij überhaupt niet geschikt zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast wijdt Fine een aantal bladzijdes aan het ‘mannelijk hormoon’ testosteron dat helemaal niet zo ‘exclusief mannelijk’ is als we graag zouden willen denken (zowel mannen als vrouwen met een High/Low-T level), en een compleet ander effect heeft op mensen dan we graag zouden willen denken (streven naar status, d.m.v. alle mogelijke middelen; bijvoorbeeld sterk sociaal en empathisch gedrag vertonen).
  Lichtelijk ironisch dat je Fine niet genuanceerd genoeg vindt, terwijl alle onderzoeken die biologisch redeneren het ene middeleeuwse stereotype na het andere over de toonbank smijten en niemand die daar problemen mee heeft. Persoonlijk vind ik het een enorme verademing om Fine’s boek te lezen, eindelijk iemand die zichzelf niet laat afremmen door wat de massa er wel niet van zou denken en hoeveel geld het boek wel niet zal gaan opbrengen, daar kan menig wetenschapper voorbeeld aan nemen.
  Oh en wat betreft ‘emanciperen als vrouw’, dat zal in de meeste gevallen eindigen als huismama (want dat is toch het ultiem vrouwelijke), en Cosmopolitan lezen om je ultra gestimuleerd te voelen om de perfecte vrouw voor de hele mannelijke massa te zijn. Een dergelijke ‘emancipatie’ zal, helaas, altijd eindigen in een nieuwe hiërarchische verdeling tussen man en vrouw.
  Misschien moet je het boek nog eens lezen, door een iets minder bevooroordeelde bril? 🙂
  Groetjes, Floor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: