Overgang blijft taboe voor Nederlandse media

De overgang? De helft van de Nederlandse bevolking krijgt ermee te maken, 1,2 miljoen vrouwen zitten er middenin, maar de media willen het er niet over hebben. ,,Onze jongens kunnen er niets mee”, kreeg actrice Yvonne van den Hurk te horen toen ze in contact kwam met Pauw & Witteman. Om maar een voorbeeld te noemen. Desondanks trekt een voorstelling over de overgang die Van den Hurk op toneel brengt, avond aan avond volle zalen. De digitale editie van NRC Handelsblad brengt een uitgebreid interview met de actrice waarin dit en meer ter sprake komt.

Het stuk staat vol interessante uitspraken, maar de Zesde Clan wil er hier één aspect uitlichten. En dat is de taboesfeer die rond de overgang speelt. Het mag geen onderwerp van gesprek zijn, merkt Van den Hurk. Daardoor krijgen vrouwen geen enkele ruimte voor hun ervaringen en moeten ze in een isolement worstelen met hun situatie. Aan NRC Handelsblad vertelde ze het volgende:

Wat het voor vrouwen vooral zo lastig maakt, is dat de overgang geen onderwerp van gesprek mag zijn. De landelijke kranten negeren de voorstelling; geen recensie, niet eens een aankondiging. Een eindredacteur van Pauw & Witteman wilde me niet aan tafel hebben. Want, zegt hij, ‘mijn jongens kunnen niks met het onderwerp’. Ik was zo ongeveer onderweg naar Knevel en Van den Brink toen ik werd afgebeld. De redactie zag het toch niet zo zitten, twee christelijke jongens die over de overgang moeten praten. Hoezo? Zij hebben toch ook vrouwen of vriendinnen? Maar ook Margriet en Libelle geven geen sjoege. De overgang, brrr, nee, die is niet cool, niet sexy. Ze maken liever een stuk over thuis bevallen en zetten een zwangere op de cover. Driekwart van hun lezeressen is vijftig plus. Hoe kan dat?”

Van den Hurk zocht daarom haar eigen weg. Ze kwam op het idee van een theaterstuk over de overgang na haar medewerking aan de voorstellingen in Nederland van de Vaginamonologen. Hier spraken actrices teksten uit van gewone vrouwen, die vertelden over hun eigen ervaringen. Het werkte. Zaal na zaal ging plat. Voor het stuk De Hormonologen koos Van den Hurk dezelfde opzet. Ze sprak talloze vrouwen, artsen, psychologen, schreef het stuk, haalde een groep actrices bij elkaar, en is nu tot 12 april op toernee.

Omdat zoveel voorstellingen meteen uitverkocht waren, heeft Van den Hurk inmiddels een aantal extra voorstellingen ingelast. Klik voor de speellijst en meer informatie hierover op deze link.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: