Terreur tegen abortusklinieken loont

Deprimerend nieuws uit de Verenigde Staten: terreur tegen abortusklinieken loont. Na een aanslag op een kliniek daalt het percentage abortussen in de directe omgeving met 8%. Het geboortecijfer in de regio stijgt juist met 1%. Als fanatici een arts vermoorden is het effect tien keer zo groot. Dit is onderzocht door het landelijke bureau voor economisch onderzoek.

Hoewel terreur op de korte termijn loont, blijkt dat aanslagen op de langere termijn geen blijvende resultaten opleveren: na vijf maanden zakt het geboortecijfer terug naar het oude niveau, en stijgt het percentage abortussen in omringende gebieden. Vrouwen wijken namelijk uit naar verder weg gelegen klinieken.

Wat het onderzoek daarmee, misschien ongewild, ook aantoont, is dat vrouwen een ongewenste zwangerschap willen beëindigen. De terreuraanslagen nemen die behoefte niet weg. Het zorgt er alleen voor dat vrouwen nog meer stress ervaren, meer geld moeten uitgeven, langer moeten reizen en meer tijd nodig hebben om hun recht uit te oefenen op baas in eigen buik.

Die mogelijkheid om uit te wijken staat of valt echter met de aanwezigheid van abortusklinieken, ook al is het verder weg. En de beschikbaarheid van medisch personeel en artsen die de procedure uit kunnen voeren. Wat dat betreft ziet het er steeds somberder uit voor Amerikaanse vrouwen. De organisatie Medical Students for Choice hield in 2008 een enquête onder medische studenten. Daaruit bleek dat ruim eenderde niks leerde over voorbehoedsmiddelen of abortus. Volgens Medical News Today is de niet aflatende druk van anti-abortusgroepen een van de oorzaken waarom medische opleidingen abortus liever niet behandelen. Het is te controversieel geworden, een taboe.

Daarnaast is het voor studenten lastig kiezen voor een beroep waarbij de kans groot is dat je de rest van je loopbaan een kogelwerend vest moet dragen. Voorbeelden te over, waarvan het meest recent: de moord op George Tiller. Een fanaat schoot deze arts eind mei 2009 neer in een kerk in Kansas. Daarvoor had Tiller een andere aanslag overleefd, waarbij hij in beide armen geraakt werd. In de Colorado Independent plaatste een collega van Tiller de moord direct in de context van de terreur tegen abortusklinieken en hun personeel:

“Dr. Tiller is dead by an anti-abortion assassin, and this is the absolutely inevitable consequence of 35 years of anti-abortion fanatic rhetoric and intimidation and assassination violence and exploitation by the Republican Party of this movement,” Hern told the Independent.

Geen fijn klimaat om dit beroep uit te oefenen. Het is logisch te veronderstellen dat alleen studenten die vastberaden zijn en met passie op willen komen voor de rechten van vrouwen, zulke risico’s willen lopen. De meesten zullen hun geld op een makkelijkere manier willen verdienen, en wie kan het ze kwalijk nemen? Ondertussen krijgen vrouwen niet de medische zorg die ze nodig hebben, en ontnemen anderen hen de zeggenschap over hun lijf en hun leven.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: