Vakbond biedt hoop voor alfahulpen en huishoudelijk personeel

Alfahulpen en schoonmaaksters die werken bij mensen in huis, kunnen misschien steun krijgen van vakbond FNV. De vakbond wil volgens dagblad Trouw proberen de particuliere werkgevers te verenigen. Als dat lukt kan er een cao komen voor deze beroepsgroep.

Dat is hard nodig, want dit personeel valt buiten alle regelingen die wel gelden voor reguliere werknemers. Ze worden niet doorbetaald bij ziekte, kunnen geen aanspraak maken op de ww, en wie door een ongeluk tijdens het werk arbeidsongeschikt raakt moet het zelf maar uitzoeken.

Die situatie heeft inmiddels de aandacht getrokken van de Verenigde Naties. De beroepsgroep bestaat namelijk voor het overgrote deel uit vrouwen. Met de uitzonderingspositie staat de overheid toe dat deze vrouwen benadeeld worden ten opzichte van andere beroepsgroepen. Dat is indirecte discriminatie, iets wat onder andere in strijd is met het door Nederland ondertekende VN Vrouwenverdrag.

Eerder dit jaar stelde Vereniging Vrouw &Recht Clara Wichmann dit onrecht al aan de kaak. De vereniging liet onderzoek doen naar de situatie en de juridische status van de huishoudelijke hulpen en organiseerde een congres om te bespreken wat te doen. Het Clara Wichmann fonds voert volgens de Volkskrant inmiddels ook een proefproces voor een alfahulp die na een ongeluk tijdens het werk zonder inkomen kwam te zitten. De uitspraak van de rechter zal duidelijk maken in hoeverre Nederland weg kan komen met die indirecte discriminatie, of juist maatregelen moet nemen om de rechtspositie van deze vrouwen te verbeteren.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: