De twintig beste striptekenaressen van 2010, met een vleugje Nederlands talent

Het einde van 2010 nadert en dan is het gebruikelijk om terug te kijken. Wat bracht het jaar, wat viel op, wat was leuk en wat was minder leuk? De Zesde Clan doet vrolijk mee. Geen top 2000 met beste liedjes hier. Wel een top twintig van beste striptekenaressen van het jaar. Want comics zijn allang niet meer het domein van puisterige tienerjongens. Het is steeds meer een volwassen kunstvorm, en steeds meer vrouwen pakken de tekenpen op. Ook in Nederland.

De top twintig komt met dank aan Kelly Thompson, die zowel op haar eigen blog (deel 1) als bij magazine Jezebel (deel 2) de meest opvallende tekenaressen in kaart brengt. Omdat zijzelf Amerikaanse is, richt ze zich op de engelstalige striptekenaressen. Een deel van hen publiceert het eigen werk op internet, en dat leidde tot een paar leuke ontdekkingen. Zo had de Zesde Clan nog nooit gehoord van Emily Carroll, maar na het lezen en bekijken van van het spookachtige His Face all Red is duidelijk dat ze een supertalent is.

Monsters komen ook voor in het werk van Katie Cook, maar hier zijn het pluizebollen. Haar webcomic Gronk is één en al schattigheid, met naast het monster Gronk ook een kat en een hond die met pizza gelijmd kan worden om vanalles te doen voor zijn baasje, heldin Dale Wilco. De top twintig maakt duidelijk hoeveel diversiteit er is. Van de tekenaressen die Wonder Woman en Batwoman uit de motteballen haalden en in oude glorie herstelden, tot aan vrouwen die reiservaringen en politieke thema’s omzetten in reportage achtige werken of de grens tussen comic en kunst opzoeken.

Kortom, ontdekkingen te over. En Nederland? Wij hebben onder andere Barbara Stok, die vorig jaar de Stripschapsprijs won voor haar werk. Ze heeft daardoor volgens tijdschrift Lover een voorbeeldfunctie gekregen voor andere striptekenaressen. Zo inspireerde Stok het jonge talent Edith Kuyvenhoven, die dit jaar haar eerste volwaardige album uitbracht: Ik, God en mijn oma.

Volgens Lover is die ontwikkeling tekenend voor de situatie. Vrouwen ontdekken de strip, kopen en lezen meer albums, en beginnen steeds meer zelf hun eigen verhaal te vertellen. Een trend waar uitgeverijen graag op inspelen:

Mare Joustra van Oog&Blik is blij met de groeiende belangstelling van vrouwen: ‘De wereld van de strips was vooral een mannenwereld. Dat verandert de laatste jaren heel snel. Steeds meer vrouwen tekenen en maken graphic novels. En steeds meer vrouwen raken geïnteresseerd in dit genre. Dat is belangrijk omdat vooral vrouwen lezen. Dat verhoogt dus de omzet.’ Ook Peter van de Zwaag van De Bezige Bij noemt het ‘opvallend dat in de oorspronkelijk door mannen gedomineerde stripwereld de laatste jaren zoveel boeken verschijnen van vrouwelijke auteurs.’

Ook in Nederland ziet het er dus gunstig uit voor vrouwen en stripverhalen. Dat er in 2011 maar veel mooie albums mogen volgen 😉

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: