Cijfers bewijzen gelijk Helen Mirren

Helen Mirren won een prijs en bekritiseerde in haar toespraak de praktijken in Hollywood. Zowel in films als televisieseries hebben acteurs de rollen volgens haar voor het uitkiezen, terwijl actrices moeten vechten om de paar vrouwenrollen van iedere productie. Een situatie waar ook Geena Davis de aandacht op vestigde. Webblogster Emily van Smart Girls who do Stupid Things besloot de proef op de som te nemen en sloeg aan het tellen. Wat blijkt? De cijfers geven beide actrices groot gelijk.

Dankzij films als Black Swan en televisieseries als Glee lijken actrices nog kans te maken op goede rollen.

Het weblog voerde een steekproef uit voor de series en films die dit jaar genomineerd waren voor de Golden Globes. De media industrie ziet producties die voor deze prijs in aanmerking willen komen als de norm voor kwaliteit – anders zouden producenten ze niet insturen in de hoop op een nominatie. Emily gebruikte de informatie die de netwerken of filmmaatschappijen zelf gaven. Welke rollen noemden ze op, en hoeveel van die rollen waren voor vrouwen en hoeveel voor mannen?

De rode draad van de analyse is dat één of twee producties de algemene score omhoog weten te tillen. Zoals Glee, de enige televisieserie met meer rollen voor vrouwen dan voor mannen. Of Hollywoodfilms die specifiek gericht zijn op de vrouwelijke markt. Laat je zulke uitzonderingen weg, dan blijven vrouwen meestal steken op rond de 36% van de rollen.

Neem bijvoorbeeld dramaseries. Gemiddeld nemen vrouwen 37% van de rollen voor hun rekening. Dat is dankzij The Good Wife, waar de verhouding 50-50 is, en Mad Men, waar vrouwen 40% van de rollen hebben. Boardwalk Empire, op dit moment uitgezonden op de Nederlandse televisie, is een mannenwereld met slechts 27% zendtijd voor actrices. Dexter, ook populair in Nederland, blijft daar met 29% nog net boven. De situatie lijkt beter in de komische hoek, maar dat komt alleen dankzij Glee. Het is de enige serie met meer rollen voor vrouwen (64%) dan voor mannen. Zonder Glee blijven comedies steken op 36% rollen voor vrouwen.

Films laten hetzelfde beeld zien. Hollywood maakt af en toe een film voor vrouwen. Zoals Black Swan, een film over een ballerina die in moeilijkheden komt als ze een gooi doet naar de rol van de zwarte zwaan in het Zwanenmeer. Hier hebben vier vrouwen de hoofdrollen, en is er slechts één man met een rol van betekenis – een score van 80%. Dat geeft tegenwicht voor mannenfilms zoals Inception, waar de verhoudingen precies omgekeerd zijn (22% rollen voor vrouwen).

Helaas is Inception de regel en Black Swan de uitzondering. Want de andere Golden Globe nominaties geven weinig ruimte aan actrices. The King’s Speech? Slechts 22% rollen voor vrouwen. The Social Network? Actrices hebben 29% van de beschikbare rollen. Alleen komedies doen het beter. Hier maken vrouwen gemiddeld 45% uit van de cast, mede dankzij The Kids are All right, over een lesbisch stel, en Burlesque, met 44% vrouwenrollen.

Emily concludeert:

One could argue that Hollywood reflects reality…most police departments are male-dominated, as are boxing rings, and tech-start ups. That is both true and problematic. Yet, the question remains; why are the male-dominated arenas the ones in which people prefer to play creatively? Because women (self very much included!) will watch a show or movie set in a “male world,” but men will not reciprocate? Projects set in traditionally female worlds (say a preschool or an ice skating team) either don’t get made, don’t get made well, or get made well and don’t get recognized. Any way you cut it, Helen Mirren has a point.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

  • By Going Dutch | rosiesaysblog on december 26, 2010 at 8:30 pm

    […] Sixth Clan (very skeptical of google translate… De Zesde Clan anybody?) has translated the Helen Mirren Hypothesis into Dutch. The best part about it? Google’s translation of the intro names me as “Emily weblog […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: