Seriemoordenaars doden vooral vrouwen

Al die Hollywoodfilms waarin enge mannetjes de ene na de andere vrouw doden? Ze benaderen de werkelijkheid. Uit een vrijgegeven studie van de FBI blijkt dat Amerikaanse seriemoordenaars in 70% van de gevallen vrouwen vermoorden. Bij moord algemeen maken vrouwen ‘slechts’ 22% uit van het aantal slachtoffers. Het rapport kwam in de openbaarheid nadat Scrippsnews de informatie opeiste voor een serie reportages over moord in de V.S.

De FBI definieert een seriemoordenaar als iemand die twee of meer mensen na elkaar vermoordt. Na elkaar, want helaas kent de V.S. ook gevallen van scholieren of ontslagen werknemers die teruggaan naar school of hun oude werkplek en daar met een geweer in het rond schieten. Zo iemand is een massamoordenaar, maar geen seriemoordenaar. De FBI houdt al een kwart eeuw bij wie welk type slachtoffer vermoordt en hoe het zit met seriemoordenaars.

Waarom kiezen seriemoordenaars vooral vrouwen uit? Het rapport van de FBI wijst erop dat de motieven van de dader een belangrijke rol spelen:

FBI agent Mark Hilts, head of the bureau’s Behavioral Analysis Unit No. 2 that profiles serial killers, said “a large number” of serial killers act with a sexual motive. “Sex can be a motivation, but it’s a motivation in conjunction with something else — with anger, with power, with control,” Hilts said. “Most serial killers do derive satisfaction from the act of killing, and that’s what differentiates them” from those who kill to help commit or conceal another crime.

Die seksuele motivatie, gekoppeld aan boosheid, macht en controle, zorgt ervoor dat de veelal mannelijke seriemoordenaars vaker een vrouw vermoorden dan een man, aldus de FBI. Het kan ook verklaren waarom relatief veel slachtoffers een leeftijd hebben tussen de twintig en de veertig jaar. Dat is precies de periode waarin vrouwen volgens de huidige culturele mores het meest aantrekkelijk zouden zijn voor mannen.

Niet alleen dat, maar binnen die groep richten seriemoordenaars zich ook nog eens relatief vaak op prostituees, signaleert Broadsheet. Hun kans om vermoord te worden is achttien keer groter dan voor ‘gewone’ vrouwen. Dat heeft vooral te maken met kansberekening. Seriemoordenaars willen niet opgepakt worden, dus prostituees vormen dan een aantrekkelijk doelwit. Ze werken illegaal, zullen niet snel naar de politie stappen om aangifte te doen, en zijn kwetsbaar omdat ze werken op afgelegen terreinen, in donkere straten of in een grote stad waar ze niet snel gemist worden. Tegen de tijd dat zo’n vrouw gevonden wordt is de dader al weer ver weg, om in een andere stad vrolijk verder te moorden.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: