‘Tentsletje’ geeft dubbele moraal nieuwe kracht

België koos het woord tentsletje als woord van het jaar 2010. De term beschrijft bezoeksters van grote festivals, die op de bijbehorende camping met verschillende mannen in verschillende tentjes slapen. Van de 20.000 Belgen die hun stem uitbrachten, zette een kwart dit woord op de eerste plaats. Pedopriester, de foute priester die het met kleine kinderen doet, haalde met 18% van de stemmen een tweede plek op de ranglijst.

Mensen konden kiezen uit een korte lijst, voorgeselecteerd door Van Dale. Verschillende organisaties in België vragen zich inmiddels af hoe het mogelijk is dat een seksistisch woord als tentsletje de voorselectie kon halen. Zou dat ook gebeurd zijn met een term die duidelijk racistisch of fascistisch was? 

Het Vrouwen Overleg Komitee liet een persbericht uitgaan om te wijzen op de dubbele moraal die uit de term spreekt:

“Het is geen toeval dat oudere mannen die het aanleggen met jongere vrouwen of jongens die op festivals met de ene na de andere de tent induiken, niet opduiken in dergelijke lijstjes.” [..] “Mannen mogen wisselende seksuele contacten hebben, maar vrouwen die hetzelfde doen, zijn nog altijd sletten. Het is niet het gedrag waar het ons om gaat, maar wel de manier waarop het benoemd wordt en de ongelijkheid daarin”, aldus VOK.

In reacties op de uitverkiezing van tentsletje, onder andere naar aanleiding van berichtgeving in de Standaard, blijkt dat de Belgen verdeeld reageren. De één vindt dat de term een goed sfeerbeeld geeft van de cultuur rondom grote festivals. Anderen noemen tentsletje een belachelijk en denigrerend woord. Uiteraard waren er ook mensen die opriepen om er vooral de humor van in te zien. Want door het als humor te labelen kun je alle kritiek laten verstommen – het was maar een geintje, til er niet zo zwaar aan! Waarmee je dus vrolijk voorbij kunt gaan aan de dubbele moraal en de ongelijkheid waar de term voor staat.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: