Bitch Magazine eert schrijfster Octavia Butler

Science fiction als genre heeft een slechte naam, en dat is jammer want ook hier vind je literaire pareltjes. Zoals de boeken van Octavia E. Butler. Bitch Magazine publiceerde deze week een bespreking van haar werk  die precies aangeeft wat het effect kan zijn van Butler lezen. En in de commentaren discussiëren geïnteresseerde lezers vrolijk verder. Heerlijk, bibliofielen onder elkaar.

De Zesde Clan grijpt ieder excuus aan om het werk van vrouwelijke sf auteurs te promoten. Zoals Octavia Butler.

Kern van het verhaal is dat Butler, zoals alle goede science fiction schrijvers, eigenlijk niet over iets buitenaards schrijft maar over iets waar wijzelf, als mensen, mee worstelen. Vraagstukken zoals: hoe ga je om met het andere, het vreemde? Als je bepaalde maatschappelijke problemen of situaties uitvergroot of doortrekt, waar kom je dan op uit? Wat vind je daarvan? Wat houdt het hebben van een eigen identiteit in?

Wat Butler bijzonder maakt is dat zij één van de eersten was die een ander geluid kon laten horen. Ze schreef veel over buitenstaanders, de ander, geïsoleerde eenlingen, omdat zij precies wist wat die positie inhield. Ze groeide op in een tijd dat zwarte vrouwen meestal als dienstmeisje in het huis van blanken werkten. Een tijd waarin science fiction het genre bij uitstek was van blanke mannen die rumoerige verhalen schreven over veroveringen en ruimtegevechten. Totdat ze in de jaren zeventig haar stem verhief en zelf het woord nam. Ze wordt in de Verenigde Staten alom gezien als een pionier die het voor andere vrouwen mogelijk maakte ook de pen ter hand te nemen. En wie weet, science fiction te schrijven.

Enfin, lees het liefdevolle portret in Bitch Magazine. En ga daarna lekker lezen. Helaas is maar één boek van haar in het Nederlands vertaald: Patroonmeester. De rest is alleen in het Engels beschikbaar. Meer goede science fiction vrouwen lezen? Probeer naast grootheden als Ursula leGuin en Margaret Atwood eens zoiemand als Susanna Clarke, Elizabeth Moon, Catherine Asaro of Nicola Griffith. Allevier wonnen ze de Nebula Award, dus met de kwaliteit zit het prima.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: