Hyein Lee zet de gevestigde orde op z’n kop

Wat is het meest taboedoorbrekende wat je als vrouw kunt doen? Haar op je benen laten groeien en dat tonen aan de hele wereld. Aaaargh!!!! Het is één van de speelse manieren waarop kunstenares en tekenares Hyein Lee de gevestigde orde op z’n kop zet. Haar website, die begint met een plaatje van twee robots die zeggen dat ze in vrede komen (ja ja), biedt een schat aan tekeningen, kunst en een korte internetstrip.

De webcomic heet ‘the girl in the attic’, een directe verwijzing naar de figuur van de waanzinnige vrouw in Victoriaanse literatuur. Die gek geworden vrouw werd vaak verbannen naar een zolderkamertje – denk aan Jane Eyre en de madwoman in the attic in die roman. Het kwam zo vaak voor dat twee professoren, Sandra Gilbert en Susa Gubar, er een heel onderzoek over konden schrijven.

Het is één van de manieren waarop de Amerikaans-Koreaanse Lee uiting geeft aan haar alertheid op de positie van vrouwen. Dat gedachtengoed komt niet uit de lucht vallen. Ms Magazine interviewde haar onlangs, en in dat artikel maakte Lee erg duidelijk dat ze het f-woord graag omarmt:

I know a lot of young women are afraid to call themselves a feminist, even when their ideals are consistent with feminism. I suppose the term ceased to be cool more than a decade ago. I find it a little worrisome because there still is a lot of work to be done for both genders. My comics are mostly about my experiences, whether it is about violence against women or about a young woman searching for love. I don’t consciously think about feminism while I am writing, but the underlying philosophy sometimes seeps out.

Enfin, leuke, veelzijdige site, kunst die de aandacht opeist, en het geeft je weer iets om over na te denken. Voor meer moois: hyein.artificiallyflavoured.com.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: