Kwart invloedrijke Nederlanders is vrouw

Van de 200 meest invloedrijke Nederlanders die de Volkskrant aanwees, zijn er 45 vrouw. Vrouwen maken daarmee bijna een kwart uit van deze machtige groep. Agnes Jongerius bereikte de hoogste plaats, zij staat als zevende op de lijst. De tweede en derde vrouw volgen pas op de 26ste en 27ste plaats. Opvallende patronen: de politiek levert veel invloedrijke vrouwen, met de PvdA als hofleverancier. En vrouwen doen het goed in de wetenschap en de non-profitsector.

Agnes Jongerius is de meest invloedrijke vrouw van Nederland.

Als het gaat om politieke functies helpt het om burgemeester te worden. Zowel Annemarie Jorritsma (burgemeester van Almere) als Pauline Krikke (burgemeester van Arnhem) haalden de top 200. Vanuit de PvdA komen Jeltje van Nieuwenhoven, fractievoorzitter van de PvdA in Den Haag, PvdA senator Pauline Meurs, en oud parlementariër Iek van den Burg.

Vrouwen halen de lijst ook door actief te worden in de non-profitsector en de wetenschap. Zo staat Anne Flierman op de lijst vanwege haar functie als collegevoorzitter van de Universiteit van Twente, Pauline Kruseman als oud-directeur van het Amsterdams Historisch Museum, en Prinses Margriet als vice-voorzitter van het Rode Kruis.

De commerciële sector is echter ook vertegenwoordigd. Trude Maas-de Brouwer haalde de lijst vanwege haar commissariaten, evenals Pamela Boumeester en Margreeth de Boer. De media leveren maar één invloedrijke vrouw: Willemijn Maas, directeur van de Avro.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: