Vaticaan jaagt op Amerikaanse nonnen

Een onderzoek van het Vaticaan naar de handel en wandel van Amerikaanse nonnen stuit op steeds meer verzet. Kardinaal Franc Rode begon de inquisitie vorig jaar, omdat kerkleiders de nonnen verdenken van feministische ideeën en gedrag dat niet past bij religieuzen. Het onderzoek zorgt voor zoveel onrust dat Aartsbisscop Joseph Tobin sinds deze maand in interviews de boel probeert te sussen. Volgens hem hebben de nonnen niks te vrezen van het onderzoek, en moet de kerk begrip hebben voor hun woede en pijn.

De nachtmerrie van de heren in het Vaticaan.

Het Vaticaan is de laatste anderhalf jaar bezig om alle nonnenkloosters door te lichten. In 2011 moeten de resultaten duidelijk zijn. In de tussentijd moeten ordes uitgebreide vragenlijsten invullen over hun dagindeling, financiën en activiteiten, inspecties toestaan, en persoonlijk op het matje komen bij onderzoekers.

Zo’n inspectie van het Vaticaan is op zich niet uitzonderlijk: het komt vaker voor. Maar tot nu toe ondernam Rome zo’n onderzoek alleen als personen of instellingen zwaar in opspraak waren geraakt. Denk aan kindermisbruik, ernstige fraude, etc. Je doet het, kortom, niet zomaar. Wat hebben de Amerikaanse nonnen dan op hun geweten? Bij de aankondiging van de inspectie legde Kardinaal Franc Rode het even uit voor de Vaticaanse radio. Zoals geciteerd door women’s e-news:

Cardinal Franc Rode, head of the Vatican’s council on religious life, told Vatican Radio what prompted the probe. “Most of all, you could say, it involves a certain secular mentality that has spread in these religious families and, perhaps, also a certain ‘feminist’ spirit.”

Het is dus geen gewoon onderzoek, maar een inquisitie waarbij de mentaliteit, spiritualiteit en gedachtenwereld van de nonnen voorop staan. En o wee als ze iets doen wat hen onderscheidt van een voetveeg. Geen wonder dat zo’n invasie woede en pijn oproept. Dat blijft echter veelal binnenskamers. Sinds het onderzoek loopt houden religieuzen meestal hun mond over de bevindingen en de voortgang. Women’s e-news probeerde in februari dit jaar voor een reportage mensen te spreken te krijgen, maar vond niemand bereid in het openbaar iets te zeggen.

Pas de laatste drie maanden zijn veel zusters het echt zat en is die situatie van radiostilte wel anders geworden. Aartsbisschop Tobin rukt niet voor niets uit om de zusters te sussen. Maar het punt blijft: waarom pakt het Vaticaan de nonnen zo hard aan vanwege ‘misdaden’ zoals misschien iets te onafhankelijk goede werken verrichten in scholen, ziekenhuizen en arme gemeenschappen? Terwijl priesters en bisschoppen zich ongestraft aan kinderen kunnen vergrijpen? Zou de kerk dat niet tot de bodem uit moeten zoeken? Het onderzoek naar de nonnen wordt gezien als straf, als stok om vrouwen terug in hun hok te slaan, en als afleidingsmanoeuvre om te verhullen dat de kerkelijke hierarchie door en door verrot is. Zie hiervoor talloze artikelen en interviews, onder andere hier, hier, en natuurlijk in Ms Magazine.

Het ergste van alles: in 2011 moet het onderzoek klaar zijn, maar denk niet dat er dan iets naar buiten komt. Carol Marin voor de Chicago Sun-Times:

The interrogation of American nuns, as you may know, will not result in a published report. The Vatican will conclude its chilling probe but will keep its conclusions to itself. A stern way of warning sisters they’d better straighten up and fly right, that someone above them is watching. No, not God. But the boys in Rome who are displeased with their independence and outspokenness.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: