Bezuinigingen Engeland duwen vrouwen terug in afhankelijke rol

De manier waarop de Engelse regering bezuinigingen doorvoert, bevordert dat mannen kostwinner blijven en duwt vrouwen terug in hun traditionele rol als afhankelijke verzorger. Allerlei maatschappelijke organisaties en politici van de oppositie maken dat al duidelijk sinds augustus dit jaar. Maar een nieuwe studie van de Women’s Budget Group geeft extra munitie aan deze berekeningen en bevindingen.

Eh, nee, dat was tijdens de tweede wereldoorlog, blijf anno 2010 maar thuis voor man en kinderen zorgen.

De WBG bracht verschillende groepen ‘slachtoffers’ in kaart. Allereerst alleenstaande vrouwen. Het gaat dan om oude vrouwen met een pensioen, en alleenstaande ouders, bijna allemaal vrouwen. Zij verliezen 60% meer inkomen dan alleenstaande mannen, als de regering alle bezuinigingen op voorzieningen en uitkeringen doorvoert.

Een tweede groep slachtoffers betreft werkende vrouwen. Veel bezuinigingen vinden namelijk plaats in sectoren waar meer vrouwen dan mannen werken, zoals de zorg en de overheid. Het verlies van banen in die sectoren treft hen veel harder dan mannen. Wie door kan blijven werken, zal waarschijnlijk genoegen moeten nemen met minder secundaire arbeidsvoorwaarden en slechtere werkomstandigheden. Doorstromen naar het zakenleven hoeft geen verbetering te betekenen: vrouwen verdienen zo’n 20% minder dan mannen, en de regering heeft net aangekondigd niks te willen doen aan die loonkloof. Bedrijven mogen op vrijwillige basis proberen vrouwen gelijk loon te betalen, en dat is het dan.

Alles bij elkaar opgeteld komt de pijn van de bezuinigingen voor 72% bij vrouwen terecht, terwijl die toch echt maar de helft van de bevolking uitmaken. Het rapport concludeert:

The WBG is concerned about role the Coalition foresees for women in the future. The Coalition’s stated intention is to simplify the welfare system, increase incentives to work, and reduce ‘dependency’ on the state. But its plans will have the opposite affect for many women, and do not address the barriers to women’s employment arising from their caring responsibilities. Indeed, women’s caring responsibilities will increase as women are likely to be the ones to fill the gaps where public services have been cut.

De Women’s Budget Group is een onafhankelijke organisatie van wetenschappers, vakbonden en NGO’s. De WBG analyseerde de effecten van de bezuinigingen op gender, nadat een soortegelijk onderzoek van de regering zelf vol fouten en blinde vlekken bleek te zitten. Inmiddels is een andere organisatie, de Fawcett Society, naar de rechter gestapt. De Society wil dat de regering de bezuinigingsplannen stop zet omdat ze discriminerend zijn voor vrouwen. De rechtszaak begint maandag 6 december.
 
 
 

 

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: