Irritatie over verwende prinsesjes komt te vroeg

Die Nederlandse vrouwen ook. Het zijn verwende prinsesjes, die niet inzien dat ze financieel afhankelijk blijven als ze blijven steken in kleine deeltijdbanen. Het zijn gemakzuchtige mensen, die geen ambities hebben en voor wie een uitdagende loopbaan helemaal niet hoeft. Oh? In zo’n klimaat vol irritatie over de houding van vrouwen is het goed om even terug te kijken naar een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau uit 2008. Dat toont haarfijn aan dat de deeltijdvrouw het gevolg is van beperkingen, culturele vanzelfsprekendheden en een gebrek aan flexibiliteit op de arbeidsmarkt.

SCP-Onderzoekster Wil Portegijs is er zeer duidelijk over in de conclusies van het rapport uit 2008:  twee generaties geleden behoorden vrouwen nog thuis te zitten. Hun taak was huishouden en moederschap. Die vanzelfsprekendheid is veranderd en vervangen door een nieuwe vanzelfsprekendheid: vrouwen moeten arbeid en zorg combineren, en dan is een deeltijdbaantje ideaal. Het SCP vond die houding overal terug. In de opvattingen van mannen en vrouwen, in de manier waarop werkgevers omgaan met vrouwelijk personeel, in het beleid van de overheid en de manier waarop arbeids- en belastingwetgeving functioneert.

Wil je je als mens losrukken uit dit deeltijd-keurslijf, dit anderhalf verdienersmodel, dan moet je enorme obstakels overwinnen en zeer zelfbewust aan de slag gaan. Dat betekent tegen de stroom in roeien en een probleem maken van iets waar niemand in je omgeving vraagtekes bij zet. Portegijs:

De vrouwen ervaren bij familie, vrienden en ook de partner vrijwel uitsluitend begrip voor het feit dat ze in deeltijd werken. De arbeidsduur van de vrouw lijkt zelden onderwerp van gesprek met de partner en we hebben meer voorbeelden gevonden van vrouwen die door hun man zijn gestimuleerd om minder te gaan werken, dan meer. Het begrip van de partner wekt in zekere zin verbazing, gezien de financiële consequenties voor het  huishouden. Anderzijds is het natuurlijk zo dat de man door de keuzes van de vrouw de ruimte heeft om wel voltijds te werken en wordt gevrijwaard van het uitvoeren van een groot deel van het huishoudelijke werk en de zorg voor kinderen.
  
De meeste mensen willen niet gaan vechten met dierbaren, willen geen moeilijkheden veroorzaken. Onderhandelen over geld, de taakverdeling in huis? Brrrr, nee. Bovendien moet je dan als man opeens ook thuis in onbetaalde zorgarbeid je handen uit je mouwen steken. Heb je als gezin eenmaal alles op een rijtje, dan moet je daarna nog aan de slag met onwillige werkgevers en de belastingdienst. De meeste mensen kiezen voor rust aan hun hoofd, en dat betekent: je mee laten drijven met wat iedereen vanzelfsprekend vindt. Het anderhalf verdienersmodel. Dan ben je weer terug bij af en is de cirkel rond.

Het SCP spreekt in de conclusie dan ook niet voor niets van vicieuze cirkels: je komt er bijna niet uit, en het een houdt het ander in stand. Lekker makkelijk om dan tegen vrouwen aan te schoppen. Dat gaat bijna volautomatisch, terwijl je je ook af kunt vragen waarom we niet tegen de mannen aanschoppen. Die zeggen immers vaker tegen hun vrouw ‘blijf maar thuis’ dan dat ze hen ondersteunen in een fatsoenlijke betaalde baan.

Of beter nog: laten we tegen geen enkel mens aanschoppen. Laten we het in plaats daarvan eens hebben over het systeem, en daar mee aan de slag gaan.  Want zolang we in Nederland te kampen hebben met een systeem waar traditionele rollenpatronen en de macht van de vanzelfsprekendheid hoogtij vieren, zolang de omgeving niet verandert en overheid en werkgevers geen kansen scheppen, komt de irritatie over verwende prinsesjes te vroeg. Zij vormen alleen maar één van de symptomen van de mores in ons oerconservatieve land. En wie naar hen wijst, wijst naar zichzelf.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: