Nieuwe franse regering wast nog witter

Een al maanden geleden aangekondigde reorganisatie van de Franse regering vond eindelijk doorgang. Wat blijkt volgens The Guardian nu de stofwolken op zijn getrokken? De nieuwe regering is blanker en rechtser. Met name allochtone vrouwen verloren hun banen. Zo moest de Frans-Senegalese Rama Yade vertrekken als minister van Sport, evenals Fadéla Amara, minister voor de steden (urban policies).

Exit: Rama Yade. Ook andere allochtone ministers redden het niet.

De Franse president Sarkozy gooide zijn kabinet om in een poging de gunst van de kiezer te winnen. Die mag in 2012 weer naar de stembus en had het met het oude kabinet wel gehad. Opvallend is dat Nederlandse kranten wél de reorganisatie melden, maar geen oog lijken te hebben voor de kleurveranderingen in de nieuwe regering. Zo concentreert dagblad Trouw zich vooral op de nieuwkomers, en dat daar zoveel oude bekenden bij zitten. Onder hen oud-premier Alain Juppé. Over de allochtone ministers die het veld moesten ruimen geen woord.

De ontslaggolf onder allochtone vrouwelijke ministers maakt duidelijk dat het ging om symboolpolitiek, de excuustruus die stemmen moet trekken. Nu de regering niet populair meer is en Sarkozy zich zorgen maakt om de komende verkiezingen, kunnen ze als eersten weer het veld ruimen. Heel fijn. De enige troost is dat blanke vrouwen nog wel een plekje hebben in de nieuwe regering. Volgens de Guardian zijn 6 van de 15 ministers vrouw, en daarmee doet Frankrijk het heel wat beter dan Nederland.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: