Geestelijken Saudi Arabië verknallen het voor zichzelf

Interessante berichten over Saudi-Arabië de afgelopen dagen. Iran is het niet gelukt, maar Saudi-Arabië wel: het land krijgt volgens de BBC een zetel in VN Vrouwen. Saudi Arabië, hmmmm… was dat niet het land waar geestelijken een fatwa uitspraken om te verbieden dat vrouwen als cassière kunnen werken? Een gespecialiseerd weblog heeft de tekst inmiddels in het Engels vertaald. Volgens een commentaar in de Engelse krant The Guardian hebben de clerici het daarmee voor zichzelf verknald, en zou de fatwa kunnen leiden tot verschuivingen in Saudi Arabië.

De Zesde Clan besteedde al eerder aandacht aan deze cassière fatwa. Ook bij die gelegenheid merkten de media op dat er in Saudi Arabië een richtingenstrijd gaande is. De huidige leider van het land, koning Abdullah, probeert langzaam de grenzen wat op te rekken en vrouwen meer mogelijkheden te bieden. Een obstakel daarbij: de geestelijken, die allerlei uitspraken doen vanuit hele orthodoxe opvattingen over de Islam. De Koning treedt steeds vaker op tegen hun uitspraken, en tikte eerder dit jaar nog een niet-geautoriseerde geestelijke op de vingers toen die protesteerde tegen het plan van een supermarkt om cassières aan te nemen.

Volgens het recente commentaar in de Guardian heeft de koning in augustus dit jaar verboden dat willekeurig welke geestelijke fatwa’s uit mogen spreken. Hij bracht dit voorrecht terug tot een kleine groep door de koning aangestelde geestelijken. Het was de bedoeling dat deze groep geestelijken goed na zou denken en zou proberen wat meer lijn te brengen in het woud aan elkaar tegensprekende fatwa’s.

De fatwa tegen vrouwelijke kassamedewerkers in supermarkten was één van de eerste uitspraken van deze door de Koning aangestelde geestelijken. Laten we de tekst eens bekijken. Dat kan dankzij de vertaling van Saudiwoman. Het origineel staat eronder dus wie de taal machtig is kan het zonder de vertaling doen. De kern van het verhaal:

It is not permitted for a Muslim woman to work in a place where they intermingle with men. A woman should stay away from places where men gather. She should search for employment that does not expose her to temptation nor make her a source of temptation. And what you have mentioned in your question does expose her to temptation and tempt men, hence it is Islamically prohibited. And the companies that employ women are collaborating with them in what is Islamically prohibited and thus they too are committing a prohibition.

Dagblad de Guardian schrijft in het commentaar op deze officiële fatwas dat koning Abdullah hier niet blij mee is. Hij had juist verwacht dat de officieel aangestelde geestelijken het land langzaam zouden moderniseren. In plaats daarvan zit hij nu opgescheept met een uitspraak die het vrouwen bijna onmogelijk maakt om een betaalde baan aan te nemen.

Bovendien zijn de inwoners niet gek. Steeds meer mensen zien dat de fatwa’s tot onlogische situaties leiden. Zo zouden vrouwelijke cassières verleidsters zijn, en moeten ze dus ver weg blijven van mannen. Maar omgekeerd legt niemand mannen een strobreed in de weg als zíj achter de kassa staan en een vrouwelijke klant helpen. Vrouwen mogen ook op straat bedelen, terwijl de kans dan vrij groot is dat een man hen geld geeft. Kortom, het slaat onderhand nergens meer op. De strak aangehaalde banden beginnen steeds meer te knellen.

The Guardian ziet het als een positief teken dat de uitspraken van geestelijken op steeds meer kritiek vanuit de eigen bevolking stuiten. Een paar jaar geleden zou niemand zich hier druk om hebben gemaakt. Nu wel. De kritiek verzwakt de positie van de geestelijken, helemaal nu ze handelen in tegenspraak met de wensen en belangen van de koning. Die hen nota bene benoemde. Wie weet helpen de geestelijken zichzelf de marge in en kan de samenleving voorzichtig een stapje vooruit zetten….

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: