Stereotypen in getuigschriften benadelen vrouwelijke wetenschappers

Nee, er bestaat geen complot en voor zover bekend is niemand in de Verenigde Staten er op uit om het vrouwelijke wetenschappers expres extra moeilijk te maken. Maar een grondige analyse van 624 getuigschiften wijst uit dat mensen vrouwen en mannen volgens de geijkte rolpatronen omschrijven. Vrouwen die hun getuigschrift opsturen bij hun sollicitatie voor een baan bij een universiteit in de V.S. ondervinden daarvan vervolgens nadeel, blijkt uit Amerikaans onderzoek. De mensen die de getuigschriften beoordelen, vinden de sociale competenties die aan vrouwen toegeschreven worden namelijk minder waard.

Stereotype getuigschriften benadelen vrouwen die solliciteren naar een baan bij Amerikaanse universiteiten

De mensen die de getuigschriften opstelden, gebruikten bij vrouwen omschrijvingen als attent, behulpzaam en tactisch. Mannen kregen kwalificaties mee zoals onafhankelijk, moedig en krachtig. Als het ging om leiderschaps kwaliteiten stond in de brief voor een vrouw vaak dat ze op termijn best wel een managementpositie aan zou kunnen. Mannen daarentegen werden omschreven alsof ze al een autoriteit waren op hun vakgebied.

Om te kijken hoe dat soort getuigschriften ontvangen werden, zorgden onderzoekers van de Rice University ervoor dat ze alle informatie wegstreepten die aangaf of het ging om een man of een vrouw. Vervolgens vroegen ze leden van faculteiten om deze geanonimiseerde brieven te beoordelen. De vrouwen kregen structureel een negatiever oordeel dan de mannen en zouden de baan daarom vaker mislopen. De beoordelaars wogen met name de sociale competenties nauwelijks mee en stelden veel meer prijs op assertiviteit, durf en autoriteit, de eigenschappen die mannen meekregen in hun getuigschrift.

Rice University laat bij monde van een van de onderzoekers weten:

“Subtle gender discrimination continues to be rampant,” Hebl said. “And it’s important to acknowledge this because you cannot remediate discrimination until you are first aware of it. Our and other research shows that even small differences — and in our study, the seemingly innocuous choice of words — can act to create disparity over time and experiences.”

Het team heeft inmiddels extra geld gekregen voor aanvullend onderzoek naar solliciteren, de benoemingen en de rol van getuigschriften in dit hele proces.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: