VBOK nieuwe stijl gaat door op oude voet

Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind? Hè, nee, dat roept associaties op met een anti abortus beweging, vindt directeur Johan van Veelen.  Of ‘gekleurde hulp vanuit een Christelijke grondslag’. Sinds oktober gaat het VBOK daarom verder onder een nieuwe naam, Siriz, meldt Katholiek Nederland. De nieuwe naam zou een einde moeten maken aan de oude associaties.

Interessant, de citaten van directeur Johan van Veelen uit het artikel van KN. Blijkbaar waren de associaties volgens hem onterecht, zou het gaan om vooroordelen. Volgens de site van Siriz zou een nieuwe naam met een nieuwe uitstraling beter aansluiten bij het werk van de organisatie. Dat is te hopen, want de Zesde Clan bewaart slechte herinneringen aan de VBOK. Deze voorganger van Siriz bezocht scholen en gaf gastlessen over abortus. In die lessen werd beweerd dat alle vrouwen eigenlijk altijd hun kind willen houden, en dat zij die tot een abortus besluiten meestal egoïstische mensen waren: de zwangerschap kwam even lastig uit, in verband met een vakantie of zo, dus hop, op naar de abortus arts.

Schandalig, en we moesten allemaal medelijden hebben met die verdwaalde zielen, aldus de VBOK-vertegenwoordigers. En verder vooral stilstaan bij het wonder van het nieuwe leven en de noodzaak om dat leven te behouden, ongeacht in welke situatie de moeder verkeert. Een maand later kon een arts van een abortuskliniek een nog steeds geschokte schoolklas uitleggen dat hij zulke vrouwen in twintig jaar tijd niet was tegen gekomen. Niemand neemt zomaar even een abortus, als een soort gril, benadrukte hij. En als abortus illegaal zou worden, zouden vrouwen tóch hun toevlucht nemen tot dat uiterste middel. Maar dan onveilig en met een groot risico om te sterven of verminkt te raken. Dus fijn dat vrouwen een keuze hebben, concludeerde hij, en de klas was het daar mee eens.

Tot zover de eigen waarnemingen uit de jaren tachtig. We zijn nu dertig jaar verder en blijkbaar wil Siriz dit verleden van zich afschudden. Heel begrijpelijk. Wie zitten er nu precies in de stichting? De leden van de Raad van Toezicht komen in ieder geval bijna allemaal uit de religieuze hoek. Voorzitter A.P. de Boer is van de Nederlands Gereformeerde Kerken, en presentator van EO radioprogramma ‘Deze Week’. Vicevoorzitter J. den Heijer, nog een man, is scriba van de kerkenraad van de St. Janskerk in Gouda. Derde man en penningmeester J. Lagerwerf zit dik in de Hervormde gemeente van Ridderkerk.

De Raad van bestuur bestaat alleen uit de al eerder geciteerde Johan van der Veelen. Hij kwam in 2008 bij de VBOK en heeft duidelijke oordelen over abortus. De EO vond het in 2009 interessant om Van Veelen voor hun tijdschrift Visie te koppelen aan een abortusarts. In de reportage van Visie zegt Van Veelen duidelijk wat hij vindt:

Ik zou zo graag willen dat jij het probleem van ongewenste zwangerschap anders aanpakt,” vervolgt hij. “Dat je de redenen aborteert, en niet het kindje. Door de achterliggende problematiek bij de hulpvraag van een wanhopige vrouw te bespreken, kan er ruimte ontstaan bij zowel de moeder als de vader om toch het kindje te verwelkomen.” […] Van Veelen: “Hoe dan ook, ik zie een bevruchte eicel al direct als menselijk leven en die moet een stem krijgen.”

De Zesde Clan gelooft er daarom niks van dat Siriz opeens neutraal in het debat staat. Uit alles blijkt dat het nog steeds gaat om gekleurde hulpverlening vanuit een Christelijke visie. Dat de visie uitgaat van een anti-abortus standpunt – de advocaat van de foetus spelen en vrouwen zoveel mogelijk bewegen hun zwangerschap door te zetten. Dat Siriz op de site meldt dat gesprekken met cliënten gevoerd worden door erkende maatschappelijk werkers zegt niks, want daar zitten genoeg gelovige mensen tussen die precies denken zoals de directeur en de leden van de raad van toezicht. Zou dat anders zijn, dan komt zo’n maatschappelijk werker niet door de sollicitatieprocedure van Siriz heen.

Kortom, nieuwe naam, oude anti-abortus standpunten. We zijn gewaarschuwd.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • Krijtje v.d. Stoep  On maart 9, 2013 at 8:05 am

    Ja, uiteraard heeft de vbok hun naam alleen maar veranderd omdat ze teveel christelijke boter op hun hoofd hebben om serieus genomen te worden. Maar het werkt blijkbaar wel: de raad voor kinderbescherming laat zich adviseren door Siriz. Ze beschouwen hen als een partner die hen kan helpen te bepalen hoe ze ouders kunnen bewegen zo mogelijk voor hun eigen kind te zorgen. Ik kreeg gisteren een e-mail van iemand van de raad van kinderbescherming. Deze medewerker noemt Siriz in hetzelfde rijtje als jeugdzorg en fiom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: