Ms Magazine maakt de balans op van verkiezingen V.S.

Er zijn nog vijf onbesliste races voor een zetel in Senaat of Huis van Afgevaardigden. Toch kan het Amerikaanse blad Ms Magazine langzamerhand de balans opmaken van de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. Hoe ziet het plaatje eruit voor vrouwen?

Senaat van de Verenigde Staten.

Het hele artikel bereik je via deze link. Voor wie niet door wil klikken hier de korte samenvatting: 85 vrouwen met stemrecht in de Senaat, en 12 vrouwen erbij in het Huis van Afgevaardigden. Daarvan 8 Republikeins en 4 Democraat. Vrouwen maken tussen de veertien en zeventien procent uit van beide overheidsorganen, dus ze bevinden zich zwaar in de minderheid. In het Huis van Afgevaardigden vielen acht Democratische vrouwen weg die sterk voor baas in eigen buik waren. In de Senaat viel één pro choice vrouw af en kwam er een anti-abortus Republikeinse bij.

 Al met al hebben vrouwelijke politici als groep minder schade geleden dan eerst gevreesd werd: zelfs in de Senaat blijft het aantal vrouwen bijna gelijk. En een zeer conservatieve groep binnen de Democraten kreeg klop van de kiezer, dus dat scheelt. Met de komst van zoveel nieuwe Republikeinen heeft het anti-abortus kamp echter behoorlijk versterking gekregen. Dat beloofd niet zoveel goeds voor de situatie van vrouwen, want als je niet eens je eigen vruchtbaarheid kunt beheersen heb je pech als er mis gaat – of dat nou een geklapt condoom is of iets traumatisch zoals een verkrachting.

Houd voor meer analyses van de tussentijdse verkiezingen het weblog van Ms Magazine in de gaten.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: