Rutte en de mythe van het gebrek aan goede vrouwen

Natuurlijk ging Rutte bij de keuze van zijn ministers en staatssecretarissen voor de beste kandidaat. Man, vrouw, nee, kwaliteit stond voorop. En toevallig, ja echt, toevallig, bleek kwaliteit vooral te bestaan uit negen mannelijke ministers, en alleen maar mannelijke staatssecretarissen. Wat impliciet óók inhoudt dat vrouwen blijkbaar niet voldeden. Anders had Rutte ze wel benoemd. Toch?

Laat die V maar weg, Jan, vrouwen hebben geen kwaliteit.

Rutte heeft zat gelijkgestemden. Bijvoorbeeld alle mensen die de afgelopen tientallen jaren hoogleraren benoemden. Net als bij ministers loopt dat via procedures die voor een deel langs ondoorgrondelijke wegen, informele scouting en ons kent ons kringen gevoerd worden in achterafkamertjes. En gossie, ook hier ging men oprecht voor kwaliteit, en werden voornamelijk mannen benoemd. Tsja, er waren geen geschikte vrouwen te vinden, heette het dan als weer een blanke man zijn hoogleraarskostuum aantrok. Of ze waren er misschien wel, maar stelden zich niet beschikbaar. Of wacht, ze waren er wel, en ze stelden zich beschikbaar, maar de benoeming geschiedde op basis van kwaliteit. En dat leverde een monocultuur aan mannen op.

Het is niet voor niets dat Neelie Smit Kroes op zeer beschaafde wijze uit haar slof schoot en Rutte publiekelijk bekritiseerde. Zij weet als topvrouw namelijk dondersgoed hoe het werkt in de broeikas van de Haagse politiek. De reden dat zij voor een quotum pleit is dat er niks zal veranderen zolang het blijft bij ‘o, we zullen opletten’ of andere goede voornemens. Want dat neemt de vooroordelen niet weg.

Een ander die precies weet hoe het zit, is Marieke van den Brink. Zij nam die hoogleraarsbenoemingen onder de loep en toonde haarscherp aan dat de wereld voor vrouwen niet eerlijk is. Het is geen kwestie van wie goed genoeg is wordt vast wel benoemd. Want vanwege het achterafkamertjes gehalte van de benoemingen, kregen allerlei onbewuste vooroordelen alle kans om de kop op te steken. Blanke mannen kozen massaal voor blanke mannen, want alleen bij mensen zoals zijzelf konden zij kwaliteit herkennen en erkennen. Voor vrouwen bleef de deur gesloten.

Nog meer ‘helaas de wereld is niet eerlijk’ bewijs nodig? De Zesde Clan schreef al eerder over een grootschalig loopbaanonderzoek bij een groot Canadees bedrijf. Vijf jaar lang volgden wetenschappers de benoemingen en promotie van meer dan 20.000 werknemers. Wat bleek? Blanke mannen kregen massaal de promoties en konden zonder moeite doorstromen naar de top.  Alleen de een of twee blanke vrouwen die totaal briljant waren, kregen een benoeming in het middenkader. Daarvan konden er dan een of twee naar de top, omdat niemand met goed fatsoen kon beweren dat ze niet voldeden aan de eisen voor een topfunctie. Ook hier ging iedereen voor kwaliteit, maar door in een grote groep patronen in kaart te brengen, konden de wetenschappers de verborgen vooroordelen zichtbaar maken.

Iedere manager zal zeggen: ‘ik kies de beste, ik let alleen op kwaliteit’. Maar als degene die dat zegt een blanke man is, is de kans zeer groot dat ‘kwaliteit’ net zo blank en mannelijk als hijzelf. En dat Rutte dit niet kan of wil toegeven, is precies de kern van het probleem.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • ah  On oktober 12, 2010 at 7:29 am

    Probleem is dat ze er nu om liegen. Te makkelijk wat ze nu stellen(dat alleen kwaliteit telt (pff..)). Dat ze op hun positie nooit vrouwen om zich hebbenverzameld zegt voldoende. Ze kunnen ook niet opoemen wie ze de revue hebben laten passeren. Ze hebben het nooit aantoonbaar geprobeerd. Rutte en Verhagen zijn ronduit niet vrouwvriendelijk. Vrees dat hun andere plannen ook van vorige eeuw zijn ….

  • Johan Sterk  On oktober 13, 2010 at 7:19 am

    Als we zien hoe Vogelaar, Huizinga en Kramer in het vorige kabinet hebben gefunctioneerd past de vrouw enige bescheidenheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: