Seksistische opmerkingen schaden kansen vrouwelijke politici

Vrouwelijke kandidaten voor politieke functies raken beschadigd door seksistische aanvallen. Als ze in de media worden afgeschilderd als gemeen, een kille tante, of als er openlijke beschuldigingen komen dat ze zich hoerig zou gedragen, jaagt dat een kwart van de stemmers weg. Zulke sneren ondermijnen namelijk haar geloofwaardigheid en geven kiezers de indruk dat ze incompetent is. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 800 stemgerechtigden.

Onder andere Women’s Media Center en een paar andere organisaties ondervroegen 800 kiezers en ging na hoe zij zouden stemmen op een mannelijke en een vrouwelijke kandidaat. De beschrijvingen van de kandidaten verschilden. In het ene geval kreeg de politica alleen kritiek op inhoudelijke, politieke gronden. In het andere geval werd haar persoonlijkheid erbij gesleept, en kwamen er kwalificaties van het type kil en gemeen bij. Het resultaat: 41% zou op de vrouw stemmen, na inhoudelijke kritiek daalde dat naar 33%, maar na seksistische opmerkingen zakte dat naar 21%.

USA Today sprak met een van de samenstellers van de enquête:

“I was stunned at the magnitude of the effect of even mild sexism,” says Democratic pollster Celinda Lake, who did the survey. “Right now campaigns tend to be silent and try to tough it out, and this opens up a whole new strategy of responding.”

Uit de vragenlijst blijkt namelijk dat de aanvallen negeren en hopen dat ze stoppen, geen effectieve strategie is. Het beste wat een politica volgens kiezers kan doen, is direct en open reageren, en het beestje bij de naam noemen. Oftewel, als het seksistisch is kun je dat gewoon zo benoemen. En het kan geen kwaad op te merken dat mensen die anno 2010 zo over vrouwen praten, zich moeten schamen.

Goed om te weten, want er staan in de V.S. weer verkiezingen voor de deur. En in de media is het klimaat voor politica’s zo guur, dat Name it Change it zonder enige moeite een top 50 kon samenstellen, van de meest seksistische opmerkingen over vrouwen. Politici hebben dus volop kansen om te oefenen beter met dit soort sneren om te gaan zonder kiezers te verliezen.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: