Nieuwe heilige stelde kindermisbruik aan de kaak

Het Vaticaan wil op 17 oktober de Australische non Mary MacKillop heilig verklaren. Ze wordt dan de eerste ‘eigen’ heilige van Australië. Pikant detail: MacKillop waarschuwde haar parochie dat een priester kinderen misbruikte. De priester moest terug naar zijn geboorteland Ierland, maar als dank voor haar moedige optreden werd MacKillop uit de katholieke kerk gegooid en afgeschilderd als een dronkelap.

Mary MacKillop.

Dagblad The Guardian meldt dat het niet duidelijk is of het Vaticaan rekening had gehouden met deze geschiedenis. De kerk ligt zwaar onder vuur, nu het ene na het andere schandaal rond kindermisbruik in de openbaarheid komt. Steeds weer blijkt dat katholieke machthebbers priesters overplaatsten en slachtoffers opdroegen hun mond te houden. De situatie rond MacKillop brengt aan het licht dat die houding ook al bestond in de negentiende eeuw.

MacKillop werd in 1842 geboren in Melbourne, en begon haar loopbaan als docent. Ze vond dat Australische kinderen beter onderwijs moesten krijgen. Daarom richtte ze een kloosterorde op, de Zusters van Sint Jozef. Ze kwam regelmatig in aanvaring met de plaatselijke bisschop. Die vond dat de nonnen naar de bischoppen moesten luisteren , terwijl MacKillop alleen verantwoording af wilde leggen aan Rome.

Dit conflict kwam op scherp te staan toen MacKillop rond 1870 signalen kreeg dat een priester van een nabijgelegen katholieke school kinderen misbruikte. Ze waarschuwde de bisschop en pleitte voor het nemen van maatregelen. Dat gebeurde: de priester, Patrick Keating, moest Australië verlaten. Hij keerde terug naar Ierland. Maar hij bleef priester. MacKillop daarentegen werd in 1871 de kerk uitgezet.

Maanden later trok de katholieke kerk die excommunicatie weer in. MacKillop mocht terugkeren. Pas in 2009, honderd jaar na haar dood, bood de aartsbisschop van Adelaide namens de kerk zijn verontschuldigingen aan voor de harde en onterechte straf die MacKillop ogelegd kreeg. En nu, in 2010, wil de kerk haar heilig verklaren. Het Vaticaan erkent namelijk een paar wonderen: een vrouw met leukemie en een vrouw met kanker genazen nadat ze de rebelse non om hulp smeekten.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: