SGP met rechtse coalitie een gevaar voor vrouwenrechten

Twee zetels heeft de SGP, maar toch geeft een rechtse coalitie de partij de kans een grote invloed uit te oefenen op het beleid van een nieuwe regering. Mocht Rutte’s droom om te regeren werkelijkheid worden, dan is zijn meerderheid zo klein dat de SGP hard nodig is om beslissingen door te drukken. Dat stelt Hans Goslinga vandaag in dagblad Trouw. Goslinga noemt allerlei terreinen waarop die invloed duidelijk kan worden, maar vergeet vreemd genoeg de opvattingen van de partij op het gebied van vrouwen en het recht op zelfbeschikking.

Het is vreemd dat Golsinga dit vergeet te noemen, want alleen al de manier waarop de partij de rol van de vrouw in de politiek ziet, is afgewezen door de Hoge Raad omdat het in strijd is met het VN Vrouwenverdrag. Dat door Nederland ondertekende verdrag stelt dat vrouwen én mannen gelijke rechten in de politiek moeten hebben. De SGP daarentegen reserveert politieke ambten alleen voor mannen. De partij is tegen het passief kiesrecht van vrouwen, weigert vrouwen op te nemen op kieslijsten, en accepteerde tot diep in 2006 vrouwen zelfs niet als lid van de SGP. Dit alles deed en doet de partij met een beroep op de Bijbel.

Maar ook breder gezien houdt de SGP vast aan strikte rolpatronen. In haar verkiezingsprogramma schrijft de partij dat een gezin alleen kan bestaan uit man, vrouw en kinderen. Binnen dat huwelijk heeft de vrouw andere taken dan de man. De schrijfster Johanna Russ vatte dat mooi samen: ‘hij maakt de plannen, zij het eten’. Wijk je daar vanaf, dan zijn chaos en verwarring het gevolg. Dan komt de natuurlijke orde in gevaar, volgens de partij.

De SGP werkt dit traditionele wereldbeeld uit in allerlei andere beleidskeuzes. Zo vindt de partij dat het leven heilig is vanaf de conceptie. Dit moet vastgelegd worden in de grondwet. Alles wat het recht op abortus kan beperken, heeft de steun van de SGP, en eigenlijk zou de partij het liefste zien dat abortus verboden wordt. Kortom, vanaf het moment dat twee cellen zich delen, verliezen volwassen vrouwen al hun mensenrechten: het belang van het ongeboren kind staat voorop. In de Verenigde Staten en Mexico leidden deze opvattingen al tot talloze misstanden: zie onder andere hier en hier en hier.

Tegelijkertijd schrijft de partij dit op pagina 38 van haar verkiezingsprogramma:

 
 

Voor uitzonderlijk ernstige en onomstotelijk bewezen gevallen van (meervoudige) moord, zoals oorlogsmisdaden en terroristische aanslagen, moet het weer mogelijk zijn om de doodstraf te overwegen.

 

Dus het heilige leven wordt gebruikt om vrouwen gedwongen zwangerschappen te laten ondergaan, en gedwongen te laten bevallen, en daarna 18 jaar lang op te draaien voor de verzorging van het kind. Maar datzelfde leven is opeens niet heilig meer als het gaat om de aanpak van zware misdaad. Dan is de doodstraf opeens mogelijk en is er geen sprake meer van ‘moord op volwassen mensen’ of iets in die geest. De andere punten, zoals fors bezuinigen op kinderopvang, vallen bij zoveel tegenstrijdigheden bijna in het niet. 

Dat de SGP meer mogelijkheden krijgt om dit type standpunten door te drukken, en zelfs indirect al invloed uitoefent op het regeringsakkoord, vindt De Zesde Clan veel erger dan een beperking van het aantal koopzondagen, om maar wat te noemen. Want dit gaat over vrouwen en hun vrijheid om keuzes te maken in het leven. Als het aan de SGP ligt, mogen vrouwen ongeacht hun karakter, ervaringen of wensen maar één keuze maken: moeder worden, binnen een traditioneel gezin, waarbij zij alle beslissingen uiteindelijk over laat aan de boven haar gestelde man. Wie niet in dat keurslijf past, heeft pech. En bedankt!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: