Sybilla Dekker wil vrouwelijke formateur

Het was allang zichtbaar op de televisiebeelden van de formatieperikelen: blanke man na blanke man stapte in maatpak voor de microfoons. Zondag sprak dan eindelijk iemand uit dat het hoog tijd is dat vrouwen betrokken worden bij de formatie: in het programma Buitenhof pleitte oud VVD-minister Sybilla Dekker voor een vrouwelijke formateur.

Een anonieme blogger bij de Telegraaf weet wel een geschikte kandidaat: nu de pogingen van de mannen mislukt zijn moet Neelie Kroes maar aan de slag, want die kan zo lekker streng kijken. Even verderop heeft deze figuur het al over ‘IJzeren Neelie”. Met die twee bijvoegelijk naamwoorden zitten we meteen weer op stereotype terrein – wie als vrouw een beetje krachtig overkomt, is meteen streng en van ijzer. Heel fijn, die hardnekkige manieren om vrouwen met macht te omschrijven.

Maar goed, terug naar de formaties dominerende mannen. Dat verschijnsel is al even hardnekkig.  Zo wees Carla van Baalen er in 2007 op dat de toekomstige regering van Nederland bepaald werd door zes mannen. In een opiniestuk voor dagblad Trouw schreef ze:

Zoals altijd waren ook bij deze kabinetsformatie vrouwen de grote afwezigen. Slechts één keer was een vrouw informateur: Borst in 1998. Maar zij werd toen wel stevig geflankeerd door twee mannen: Kok en Zalm. Opmerkelijk dit keer is dat Balkenende en Rouvoet de nummers twee van de kandidatenlijst (Verhagen en Slob) meenamen naar de onderhandelingstafel, maar Bos de zijne (Albayrak) thuisliet.

En zo kwam de formatie in handen van zes mannen. Mocht de Koningin deze keer een vrouwelijke formateur benoemen, danzou er voor het eerst in twaalf jaar een vrouw aan het roer staan. Anno 2010 een treurige constatering.

Els Borst, in 1998 de eerste en tot nu toe ook de laatste vrouwelijke formateur.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: