Nieuwe rubriek: de lezing van…

Overal op het wereldwijde web zijn prachtige toespraken te vinden van vrouwen. Advocaten, hoogleraren, ervaringsdeskundigen, politici, vrouwen die iets meemaakten en ergens iets van vinden. Vaak verdwijnen die toespraken – er is voor zover De Zesde Clan kan nagaan in Nederland geen site waar ze verzameld worden. Daarom een nieuwe rubriek: de lezing van. Met een link naar een lezing en een korte introductie over het onderwerp.

Om de lezer niet meteen met een pak papier om de oren te slaan, linken we in deze eerste aflevering door naar een korte lezing van advocate Gabi van Driem. Zij sprak deze rede uit in 2004, tijdens een congres van de vereniging Vrouw en Recht. Gabi van Driem is al meer dan een kwart eeuw actief om vrouwen bewust te maken van hun bestaande rechten, die rechten te verdedigen en waar mogelijk uit te breiden. Ze stond bijvoorbeeld aan de wieg van het straatverbod.

In deze toespraak voor Vrouw en Recht gaat ze in op de zorg voor kinderen, regelingen voor de voogdij na een scheiding, en de gevolgen van een toegenomen eis van de vader om maximale omgangsrechten te verkrijgen. Dat lukt mannen steeds beter, signaleert Van Driem. Maar tegenover die toegenomen rechten staan weinig tot geen plichten voor de vader. Ook nu nog een zeer actueel thema, met grote emotionele gevolgen voor vaders, moeders en kinderen.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: