Cultuur en natuurdebat krijgt nieuwe brandstof

Het Mars en Venusvuurtje krijgt een flinke lading brandstof. In Nederland en in Engeland kwamen bijna tegelijkertijd twee boeken uit die allebei hetzelfde aantonen: tuurlijk zijn er biologische verschillen tussen mannen en vrouwen, maar cultuur speelt een zeker zo bepalende rol. In Nederland zegt Asha ten Broeke dit in haar Het Idee m/v. En in Engeland is het Cordelia Fina met haar boek Delusions of Gender. 

Asha ten Broeke maakt op een vlotte en toegankelijke manier een rondje langs recente wetenschappelijke onderzoeken. Die maken duidelijk dat hersenen niet af zijn zodra een kind geboren is. Integendeel, de hersenen ontwikkelen zich aan de hand van het aanbod in de omgeving. En dat aanbod verschilt nogal voor jongens en meisjes. De roze hoek met Barbies en minikeukentjes voor de meisjes, He-Man en soldaten voor de jongens. Dat doet iets met het brein. Het resultaat? Steeds grotere verschillen tussen jongens en meisjes, totdat je zo rond je achttiende helemaal in het keurslijf past.

Cordelia Fine’s boek is wat droger geschreven, maar haar boodschap komt op hetzelfde neer. Ze besteedt iets meer aandacht aan de geschiedenis van theorieen over die zogenaamd biologische verschillen, om aan te tonen dat die wetenschap meestal diende om bestaande machtsverschillen tussen mannen en vrouwen te verklaren. Zo vonden geleerden het in de Victoriaanse tijd logisch dat vrouwen onmondig thuis zaten. Ze waren immers dommer dan mannen, omdat ze lichtere hersenen hadden. Vervolgens kwamen ze erachter dat de kleinere en lichtere vrouwen procentueel gezien een even groot brein hadden als de mannen. Prompt gooiden de heren wetenschappers de ongelijkheid van vrouwen op andere biologische aspecten.

Het is die ideologische geladenheid die het debat van natuur versus cultuur zo beladen maakt. Toch valt er ook een hoop lol te beleven met al die theoriën. Zo kun je je vooroordelen nu zelf testen. Surf naar hetideemv.nl en je weet binnen vijf minuten hoe erg jij besmet bent met al die reclames vol sportieve mannen en schoonmakende vrouwen.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: