Weinig aandacht voor lastig gevallen worden op straat

Mannen die vrouwen nafluiten, uitschelden of lastig vallen op straat, is dat een probleem en zo ja, hoe groot? Effe googelen levert niet veel op. Geen gedegen studies, alleen persoonlijke anecdotes. Zoals die van een zeventienjarig meisje, die op een forum om raad vraagt.

Mocht er ergens een wetenschappelijk verantwoord onderzoek op de plank liggen, dan horen we het uiteraard graag. In de tussentijd is het goed om te weten dat hier en daar vrouwen het heft in eigen handen nemen, en de fluitende en roepende mannen publiekelijk aan de kaak stellen. Zoals Dawn Foster. Ze fietst graag, komt overal, en komt helaas ook types tegen die haar naroepen. Of haar topje naar beneden rukken als ze voor een rood stoplicht staat. Iedere keer als ze het aan de stok krijgt met een vent, zet ze de locatie en een omschrijving van het incident op haar weblog 101 wankers. Zo ontstaat er een indrukwekkend overzicht.

Foster schrijft dat ze met haar blog begon omdat ze merkten dat ze vreselijk in haar maag zat met het gedrag van bepaalde mannen. Sprak ze erover met andere mannen, dan snapten die er meestal niets van. Het zou allemaal wel meevallen, en misschien was Foster wel wat overgevoelig. Begon ze erover tegen vrouwen, dan brak de dam en stortten ze een vloedgolf over haar uit. Toen en toen, met die vent, die dit deed, en dat, en o ja, die andere keer… Kortom, de mannen wisten niet waar Foster het over had, omdat het henzelf niet overkwam. Maar iedere vrouw die ze sprak kon zo tientallen voorbeelden geven.

Foster’s leven is veranderd sinds ze de lastpakken in kaart brengt:

Before I felt cowed by taunts and one-liners, now I think “what an excellent blog post”.

En mocht er ergens een student sociologie rondlopen die denkt ‘heej, hier wil ik mijn afstudeeronderzoek aan wijden’, dan zou ik zeggen: er ligt een compleet terrein braak. Dus ga je gang.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: