Koninginnen Mongolië krijgen eerherstel

Eeuwenlang bleef de bijdrage van vier koninginnen in Mongolië onzichtbaar. In een officiële geschiedschrijving van het regime van Djengis Khan stond alleen het zinnetje ‘laten wij onze dochters belonen’. De rest van de tekst was verdwenen, door een onbekende uit het document gehaald. Auteur Jack Weatherford besloot te achterhalen wat deze opmerking betekende, en stuitte op de verborgen geschiedenis van vier (schoon) dochters van de grote leider.

De dochters kregen na het overlijden van Djengis Khan de macht over uitgestrekte gebieden, zoals de provincie Xinjiang in China, Oirat, in Siberië, en het huidige Kazachstan. Jarenlang oefenden zij het bestuur uit over die gebieden, en probeerden het rijk van Khan bij elkaar te houden. Dat mislukte. De Mongoolse natie viel uiteen in elkaar bestrijdende groepen, mede door onrust stoken van de overgebleven zonen van Djengis Khan.

Pas in de vijftiende eeuw deed opnieuw iemand een poging de volkeren van Mongolië te verenigen. En opnieuw was het een vrouw die de touwtjes in handen nam: Manduhai. Zij spoorde een kleinzoon van Djengis Khan op, trouwde met deze veel jongere man, en vestigde samen met hem haar bewind. Het steppevolk werd zo machtig dat China zich bedreigd ging voelen.

Weatherford schreef het hele verhaal op, puttend uit historische documenten, resultaten van archeologisch onderzoek, en de mondelinge overlevering van de Mongolen. Een aanrader.

Publisher: Crown Publishers; 1st edition (February 16, 2010) 

ISBN-10: 0307407152  ISBN-13: 978-0307407153

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: